Nieuws
0

Robotvisjes kijken

Mischa Brendel

Gadgets Gebarentaal lezende auto’s, selfiedrones, een computerstoel met haptische feedback, exoskeletten en onderwaterdrones (zie foto); het zijn enkele van de vele duizenden nieuwe producten die er werden getoond op de Consumer Electronics Show (CES) 2019 in Las Vegas. Deze jaarlijkse technologiebeurs vond in de tweede week van januari plaats.

Velen kijken reikhalzend uit naar de producten die hier getoond worden. Vele daarvan zullen wellicht niet direct op de markt komen, maar fabrikanten laten op die manier wel zien met welke technische ontwikkelingen ze bezig zijn en wat de consument in de toekomst kan verwachten.

AG bijvoorbeeld toonde een Mercedes-Benz CLA Coupé, die gebaren van inzittenden herkent. Het systeem, Mbux Interior Assist, kan onderscheid maken tussen de gebaren van de bestuurder en de passagier voorin. De achterliggende gedachte is dat bepaalde functies intuïtief worden geactiveerd. Zo wordt de lege passagiersstoel in het donker automatisch verlicht wanneer de bestuurder zijn of haar arm hierover beweegt.

En heel wat meer autofabrikanten toonden enkele van de technologieën waar ze aan werken. Zo toonde Toyota een nieuwe, compacte computer voor het gebruik in zijn autonome wagen, de TRI-P4. Deze boordcomputer is niet alleen krachtiger, maar ook een stuk kleiner dan zijn voorganger en dat scheelt weer in de kofferbakruimte van de wagen. Ook heeft de computer niet langer een eigen accu nodig, maar haalt zijn elektriciteitsbehoefte uit de hybride accu van de auto zelf.

De miniatuurdrones van AirSelfie moeten vernieuwing brengen in de wereld van de selfies. Twee van de drie gepresenteerde modellen, werken zonder gebruik van de handen: de Air Zen en de Air Duo. Zelfs een smartphone-app is volgens de fabrikant niet meer nodig. De Air Zen, die net als de Air Duo een viertal propellers heeft, bevat een 13 MP-camera met een groothoeklens van 120 graden die in 4k-kwaliteit filmt. De drone is waterdicht.

De Air Duo is volgens AirSelfie een vliegende camera met dubbele optiek. Deze drone heeft een 12 MP-frontcamera en een 12 MP-sensor met groothoeklens van
110 graden. Bij dit model is de accu, die goed is voor zo’n zeven minuten vliegtijd, verwisselbaar.

LG toonde een vernieuwde CLOi SuitBot, een exoskelet dat mensen ondersteunt bij het tillen en dragen van zwaardere lasten. Het exoskelet wordt automatisch geactiveerd wanneer de dragen in een hoek van 65 graden staat – dus bukt – en gedeactiveerd wanneer de drager weer rechtop staat.

Ook voor gamers waren er meer dan genoeg interessante producten, waaronder een muis, toetsenbordpolssteun en stoel met haptische feedback (dus via de tastzin) van het bedrijf Razer. Centraal hierbij staat de HyperSense-software, die geluiden van het computerspel analyseert en omzet naar trillingen in de verschillende apparaten. Het wachten is nu vooral op gameontwikkelaars die met HyperSense aan de slag willen.

Ook noemenswaardig is de autonome bezorgrobot van Segway Robotics. Deze Loomo Delivery moet vooral in magazijnen, winkelcentra en kantoorpanden aan de slag gaan om pakjes en documenten rond te brengen. De belangrijkste eigenschap van Loomo is daarbij de mogelijkheid om zich autonoom veilig en kundig door drukke omgevingen te kunnen manoeuvreren. De pakketten en documenten vervoert de robot in verwisselbare lades met een totale capaciteit van 70 l; de accu gaat circa acht uur mee.

Onderwerp:
AiICTIndustriële automatiseringRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×