Nieuws
0

Rusland opent eigen lanceerbasis voor raketten

Piet Smolders

  • Dichtbij Chinese grens
  • Oppervlakte van 700 km²

Komende zondag (24 april) nemen Russen de nieuwe lanceerbasis Kosmodrom Vostochny (‘oostelijk kosmodroom’) officieel in gebruik met de lancering van een Sojoez-2 raket, die een drietal kleine satellieten in de ruimte brengt. Vostochny is in aanbouw in de Amoer Oblastj, dicht bij de grens met China.

Met deze ruimtehaven, die zich uitstrekt over 700 km2, wil Rusland zich onafhankelijk maken van Kazachstan, waar de historische basis Baikonoer ligt. Tot 1991 lag Baikonoer/Kazachstan binnen de Sovjet Unie. Nu betaalt de Russische Federatie jaarlijks 115 miljoen dollar voor de huur van het complex, waar in 1957 de eerste Spoetnik werd gelanceerd en in 1961 – deze maand 55 jaar geleden – Joeri Gagarin vertrok.

Het startcomplex dat nu wordt geopend is bedoeld voor onbemande lanceringen van de beproefde Sojoez-2 raket, die ook vanaf de basis Kourou in Frans Guyana wordt gelanceerd.

Er komen minstens zeven lanceerplaatsen op Vostochny voor lichtere, middelzware en zeer zware raketten. De Sojoez -2 kan 8 ton in een baan om de aarde brengen. In de eerste bouwfase (2015-2020) legt men ook een startcomplex voor de nieuwe middelzware Angara-raket aan. In verschillende varianten kan die tussen 5 en 25 ton lanceren. De Angara-5 is bedoeld voor bemande vluchten met het nieuwe ruimteschip Federatsia dat vanaf 2021 de Sojoez vervangt.

Tussen 2020 en 2025 worden nog enkele lanceerplaatsen gebouwd, onder meer voor de bemanbare Angara. Vanaf dat moment vertrekken kosmonauten niet meer uit Kazachstan. Volgens het huidige plan volgen in bouwfase 3 (van 2025-2030) nog twee startcomplexen voor zeer zware raketten, die 70-100 ton kunnen tillen. Die zouden de hoofdrol moeten spelen bij de bouw van een maanbasis en bemande vluchten naar Mars. De Russen willen Vostochny ook aanbieden voor (toeristische) vluchten van andere naties. De totale kosten van de nieuwe ruimtehaven liggen naar schatting op 11,5 miljard dollar.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×