Nieuws
0

Satelliet arriveert met vijf jaar vertraging

Mischa Brendel

De Japanse satelliet AKATSUKI is er eindelijk in geslaagd in een baan rond Venus te komen. Dat is vijf jaar later dan gepland.

In mei 2010 lanceerde de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA de satelliet met de bedoeling dat AKATSUKI in december van datzelfde jaar in een baan om Venus zou komen om de atmosfeer van deze planeet te bestuderen. Door een defect in een klep tussen heliumtank en brandstoftank werkte de aandrijving van de satelliet echter niet goed, waardoor deze in een baan rond de zon terechtkwam.

Het heeft vijf jaar geduurd, maar met een beperkt aantal stuwraketten en heel veel rekenwerk zijn de Japanners er nu toch in geslaagd om AKATSUKI in een baan rond Venus te krijgen; de satelliet bevindt zich nu in een elliptische baan rond Venus, met een maximale afstand van circa 440.000 km en een minimale afstand van circa 400 km tot de planeet. Hoewel dit een andere baan is dan oorspronkelijk gepland, verwacht JAXA dat de satelliet het gros van zijn metingen toch uit kan voeren.

De satelliet kwam op 7 december in een baan rond Venus en momenteel wordt gekeken of alle instrumenten nog naar behoren werken. Dat lijkt tot nu toe het geval en als dit zo blijft, dan zal AKATSUKI in april 2016 eindelijk met zijn missie beginnen.

Bronnen: Tweakers.net, JAXA

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×