Nieuws
0

Satelliet helpt Afrikaanse boer

Thomas van de Sandt

Netherlands Space Office (NSO) startte op 3 juli een programma om met behulp van satellietinformatie de voedselzekerheid en het watergebruik in Afrika, Azië en Zuid-Amerika te verbeteren.

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen deelt dit jaar via NSO tien miljoen euro uit aan samenwerkingsprojecten op dit vlak. Als alles naar tevredenheid verloopt, komt daar volgend jaar nog dertig miljoen euro bij.

Satellietbeelden kunnen op veel manieren bijdragen aan een efficiëntere landbouw en veeteelt in ontwikkelingslanden. ‘Wat je precies wilt doen, hangt af van je doelgroep en de omgeving, maar je kunt boeren via sms-berichten of Google Earth-achtige toepassingen advies geven als ze moeten zaaien, irrigeren, oogsten of hun kuddes moeten verplaatsen’, aldus Ruud Grim, projectleider bij NSO. ‘In Soedan of Ethiopië bijvoorbeeld spelen weersextremen en de kans op misoogsten een belangrijke rol en kun je waarschuwen voor overstromingen als er bovenstrooms veel neerslag is gevallen.’

Een andere toepassing is bij microverzekeringen, die boeren moeten beschermen tegen de risico’s van een misoogst. ‘Satellietgegevens kunnen verzekeraars helpen deze risico’s beter in te schatten en zo een rendabel product uit te zetten tegen een lage prijs’, zegt Grim.

Het programma is een typisch voorbeeld van de manier van ontwikkelingssamenwerking die Nederland onder leiding van minister Ploumen is ingeslagen, één waarbij het Nederlandse bedrijfsleven ook zijn graantje mee moet pikken. Volgens Grim is er in het buitenland ook aandacht voor deze formule. ‘Andere landen kijken over onze schouder mee of het interessant is om het concept over te nemen.’

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×