Nieuws

Rotterdam gaat criminaliteit in haven aanpakken met AI

De haven van Rotterdam is een van de grootste en drukste havens ter wereld. Het is ook een plek waar veel illegale activiteiten plaatsvinden, zoals drugssmokkel, mensenhandel en terrorisme. Om deze ondermijnende criminaliteit aan te pakken, gaat de haven van Rotterdam een nieuwe technologie testen: SEAGULL Surveillance.

Wat is SEAGULL Surveillance?

SEAGULL Surveillance is een maritieme inspecteur die is ontwikkeld door BrainCreators, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie. SEAGULL Surveillance gebruikt slimme camera’s om bewegingen op en rond het water te registreren en te analyseren. Het systeem kan automatisch het type schip herkennen, ook als het niet is uitgerust met AIS (Automatic Identification System), een systeem dat schepen identificeert en hun positie, snelheid en koers uitzendt.

SEAGULL Surveillance maakt een volledig geautomatiseerd logboek van alle waarnemingen, inclusief beelden van de detecties. Dit logboek kan gebruikt worden om illegale activiteiten op te sporen en te bewijzen. Bovendien kan het systeem alarmmeldingen genereren als er zich verdachte situaties voordoen, zoals schepen die een verboden gebied binnenvaren, te hard of te langzaam varen, of ongebruikelijke manoeuvres maken. Zo kan de havenautoriteit snel ingrijpen en de veiligheid van de haven verhogen.

Hoe werkt SEAGULL Surveillance?

SEAGULL Surveillance maakt gebruik van geavanceerde algoritmes die zijn getraind op miljoenen beelden van verschillende soorten schepen. Het systeem kan daardoor schepen onderscheiden van andere objecten, zoals vogels, golven of wolken. Het systeem kan ook het verschil zien tussen bijvoorbeeld een containerschip, een cruiseschip, een vissersboot of een rubberboot.

SEAGULL Surveillance kan gekoppeld worden aan bestaande camera’s in de haven of langs de kust. Het systeem kan ook geïntegreerd worden met bestaande videobewakingssystemen, zodat de operators een compleet overzicht hebben van de situatie op het water. SEAGULL Surveillance voldoet aan de relevante privacywetten en richtlijnen, zodat de persoonlijke gegevens van de schippers en de passagiers beschermd blijven.

© SEAGULL Surveillance. Het systeem detecteert automatisch schepen en categoriseert ze naar type.

Wat zijn de voordelen van SEAGULL Surveillance?

SEAGULL Surveillance biedt verschillende voordelen voor de haven van Rotterdam en andere maritieme organisaties. Het systeem kan:

  • De veiligheid en de efficiëntie van de haven verbeteren door illegale activiteiten te voorkomen of te stoppen.
  • De werklast van de operators verminderen door automatische analyse en rapportage van de videobeelden.
  • De kosten van het cameratoezicht verlagen door bestaande infrastructuur te gebruiken en te optimaliseren.
  • De innovatie en de concurrentiepositie van de haven versterken door gebruik te maken van de nieuwste technologie.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

De haven van Rotterdam gaat SEAGULL Surveillance de komende maanden testen op een beperkt aantal camera’s. Deze pilot heeft als doel om de mogelijkheden van de technologie te verkennen en te evalueren. Als de pilot succesvol is, kan de haven van Rotterdam SEAGULL Surveillance op grotere schaal implementeren en zo zijn positie als een van ’s werelds meest vooraanstaande havens verder verstevigen.

SEAGULL Surveillance is ook geïnteresseerd in andere toepassingen van zijn technologie, zoals het monitoren van bruggen, sluizen, waterwegen en andere kritieke infrastructuur. Het bedrijf hoopt dat zijn oplossing zal bijdragen aan een veiligere en duurzamere maritieme sector.

Glenn Brouwer, mede-oprichter en CRO van SEAGULL Surveillance, zegt: “We zijn buitengewoon trots dat de haven van Rotterdam met SEAGULL Surveillance gaat verkennen hoe we de veiligheid van de haven kunnen vergroten. Deze samenwerking vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in de acceptatie van onze oplossing in het maritieme domein.”

Onderwerp:
MaritiemVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×