Nieuws
0

Slim systeem zonnewagen levert 30 minuten op

redactie

Het Solar Team Twente heeft aan de vooravond van de Bridgestone World Solar Challenge, die aanstaande zondag van start gaat in Australië, een laatste nieuwigheid aan de zonneauto Red One gepresenteerd: het systeem SABINE (Solar Array Balancing Interface Not Expected).

Het systeem moet de Twentenaren zo’n dertig raceminuten aan tijdwinst opleveren (ter vergelijking, de winnaar van twee jaar geleden, de Nuna 7, deed 33 uur en 3 minuten over de race). Die tijdswinst lijkt dus erg weinig, maar de verschillen tussen de auto’s zijn volgens het team dit jaar zo klein dat een half uur het verschil kan maken. Bedenker Elmar Peters vertelt over SABINE: ‘Bij het Solar Team is de drang om de beste te zijn groot. Dit zorgt ervoor dat je het uiterste uit jezelf haalt. Het is de ideale setting om met innovatieve ideeën als SABINE te komen.’

De zonnecellen die deelnemers tijdens de race gebruiken, zijn in groepen ingedeeld. Wanneer één cel minder presteert in zo’n groep, vanwege de kromming van de panelen, of omdat er schaduw op valt, presteerden tot nu toe de rest van de cellen in de groep hetzelfde als de slechtst presterende. Peters legt uit: ‘SABINE zorgt ervoor dat de energie wordt gebalanceerd en niet naar beneden wordt getrokken. Dit betekent dat het team 10 tot 20% meer inkomsten heeft op schaduwmomenten dan voorheen.’

Ook zonnepanelen op daken van huizen kennen onderlinge verschillen tussen zonnecellen. Dit komt dan vaak niet door kromming, maar door vuil, veroudering, defecten in enkele cellen en soms wat schaduw. SABINE zou dus ook hier in de praktijk haar werk kunnen doen.

De Twentenaren doen met hun zesde auto mee en ze hebben dit jaar gekozen voor een nieuw concept. Eind juni onthulde het team hun asymmetrische zonneauto aan het grote publiek. Naast de vorm van de auto, zijn er meer vernieuwingen doorgevoerd. Zo maakt de Red One gebruik van vierwielsturing, waardoor de draaicirkel is verkleind van 24 meter tot 16 meter.

Negentien studenten van Saxion en Universiteit Twente hebben met de hulp van 163 bedrijven meer dan een jaar lang hard gewerkt aan het ontwerpen, produceren en testen van hun zonneauto die vanaf aanstaande zondag samen met meer dan vijftig andere wagens mee zal dingen naar de eerste plaats in de Bridgestone World Solar Challenge, een race van circa 3.000 km door de Australische outback. Het Solar Team Twente doet mee in de Challenger-klasse, de snelste klasse in de race.

Het team stelt tijdens de race via de TW-site iedereen op de hoogte van hun verrichtingen. Hier houden zij namelijk een blog bij, waarop tijdens de race twee keer per dag een update verschijnt. Volg de World Solar Challenge dus hier op tw.nl.

Onderwerp:
EnergieVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×