Nieuws
0

Smart grids in Zwolse nieuwbouwwijk

Indra Waardenburg

Netbeheerder Enexis werkt samen met de Zwolse woningstichting SWZ, de TU/e, technologische dienstverleners Logica en Flexicontrol, en energieleverancier Dong Energy aan een slim energienetwerk in de muziekwijk in Zwolle. In deze nieuwbouwwijk kunnen 266 huishoudens deelnemen aan de pilot ‘Jouw Energie Moment’, waarbij de omgang met energie centraal staat. ‘We richten ons niet op de techniek maar op de keuzes van de consument’, aldus ir. Maaike Mulder, projectleider bij Enexis.

Woningstichting SWZ bouwt in de muziekwijk ruim 300 woningen waarvan de helft koopwoningen en de andere helft sociale huurwoningen zijn. Mulder: ‘SWZ is inmiddels al in te tweede bouwfase, dus de bewoners van de reeds opgeleverde huizen kunnen niet meedoen.’ Toekomstige bewoners van de nog te bouwen huizen krijgen bij deelname zonnepanelen op het dak, een slimme wasmachine en een computer waarop de consument kan bepalen wanneer hij bijvoorbeeld zijn wasjes draait.. Een slimme meter wordt standaard aangebracht in de woningen.

De pilotdeelnemers zijn vanaf 1 december 2012 voor twee jaar gebonden aan energieleverancier Dong Energy, die gebruik maakt van variabele tarieven. ‘Tijdens het gunstigste energiemoment is de prijs het laagst en het is aan de bewoners om te bepalen wanneer zij gebruik maken van de energie’, vertelt Mulder.

Naast de variabele tarieven zijn er nog andere prikkels die het gedrag van consumenten bepalen. Deze prikkels variëren van bewust duurzaam gedrag tot competitiegericht gedrag. Mulder: ‘Bewoners kunnen bijvoorbeeld hun resultaten vergelijken met die van de buren, waardoor er ook een spelelement in zit.’ Een promovendus aan de TU Delft onderzoekt of het gedrag van consumenten daadwerkelijk te beïnvloeden is en welke prikkels hierbij het beste werken.

Prof.ir. Wil Kling van de onderzoeksgroep Electrical Energy System aan de TU/e geeft aan vooral een adviserende rol te hebben binnen het project. Kling: ‘Gedurende de pilot beantwoorden wij de inhoudelijke vragen.’ Mogelijk levert de pilot ook een tweede promotieplek in Eindhoven

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×