Nieuws
0

SolarDuck installeert drijvend zonne-energieplatform

redactie

SolarDuck, een Nederlandse startup in duurzame energie, heeft haar eerste drijvende zonne-energieplatform geïnstalleerd. Het project – ook wel Demonstrator genoemd – bestaat uit vier driehoekige modules die met floaters op het water rusten en aan de bovenkant voorzien zijn van zonnepanelen. De Demonstrator dobbert in de Waal bij IJzendoorn en zal energie leveren aan een elektrolyser die ‘waterstofolie’ gaat leveren voor de aandrijving van binnenvaartschepen.

De Demonstrator, die gebouwd is bij Damen Shipyards in Gorinchem, werd vorige week via de Waal versleept naar IJzendoorn. “We hebben maandenlang aan het technische design geschaafd om het te perfectioneren en vervolgens de Demonstrator in zeven maanden gebouwd”, zegt chief technology officer Don Hoogendoorn van SolarDuck. Zijn team heeft gezamenlijk meer dan 80 jaar ervaring in de maritieme techniek. “We wisten dat de modules van het platform geweldig robuust in elkaar zitten, maar zo’n 50 kilometer lange sleeproute waarbij hard wordt gevaren is de ultieme praktische test. Daarbij komen krachten los die je zelfs niet op zee hebt. De modules hebben de test met vlag en wimpel doorstaan.”

Tijdens de lancering op 30 april houdt SolarDuck een webinar dat via Vimeo is te bekijken, waar onder meer Andrei Metrikine, hoogleraar Offshore Techniek aan de TU Delft, en Sven Kramer, directeur Sustainability bij Van Oord en niet te verwarren met de schaatser van dezelfde naam, aan het woord komen. In het webinar wordt verteld hoe het platform is gebouwd, hoe de achterliggende techniek werkt waardoor het platform hoge golven en sterke wind aankan, en wat de toekomstambities van het bedrijf zijn.

De Demonstrator is slechts het begin, vertelt Olaf de Swart, hoofd Business Development bij SolarDuck. Hoewel het bedrijf pas sinds oktober enkele fulltime werknemers heeft, liggen er al aanvragen voor projecten over de hele wereld, van Bermuda, tot Japan. Volgens De Swart komt dit door het gebrek aan ruimte om zonnepanelen te plaatsen, terwijl er een wereldwijde ambitie is om naar duurzame energie over te stappen. “Dat zie je vooral op eilanden, in megasteden als Tokyo of Singapore, of op platforms voor offshore energie. Zelfs uit Oman hebben we een projectaanvraag, ook daar zijn de landprijzen inmiddels zo hoog dat men voor ruimte voor zonne-energie naar de zee kijkt.”

Het platform ligt aan de kade van Dekker Groep in IJzendoorn, waar het energie gaat leveren aan een elektrolyser van 10 kW voor de productie van waterstofolie (foto: SolarDuck). Tekst gaat verder onder de foto.

Het eerste project dat is gebouwd met het consortium van Engie Solutions, DSM Advanced Solar, Chint Solar, Damen Shipyards en Dekker Groep is nog maar nauwelijks afgerond, of alle aandacht gaat al uit naar een tweede project. “Dit gaat om een platform dat op zee zal drijven en al in een gedetailleerde designfase zit”, bevestigt CEO Koen Burgers van SolarDuck.

De markt voor offshore drijvende zonneplatformen is nog jong, maar groeit exponentieel en zal volgens een studie van DNV GL rond 2050 bestaan uit 20.000 GW. Voor landen in de ‘sunbelt’ – het deel van de wereld dat veel zon, maar weinig wind kent – is zonne-energie nu eenmaal de goedkoopste manier om duurzaam energie te produceren.

Burgers: ”Toen we SolarDuck oprichten, wisten we dat we wereld wilden veranderen en ons steentje wilden bijdragen aan een duurzame toekomst. Nu komt de pipeline over de komende vijf jaar al in de honderden megawattpieken. Zo vroeg al wereldwijd erkenning krijgen voor de ijzersterke techniek die je hebt gebouwd is mooi. Nu gaan we onze ambitie waarmaken.”

 

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×