Nieuws
0

Station Eindhoven krijgt tweede tunnel

Indra Waardenburg

Station Eindhoven krijgt een tweede voetgangerstunnel van 35 meter breed, in verband met het groeiende aantal reizigers en passanten. Op dit moment maken zo’n negentigduizend mensen gebruik van de stationstunnel en naar verwachting zal dit aantal in 2020 verder gestegen zijn naar zo’n 115.000. De huidige tunnel van acht meter breed, met een effectieve breedte van 5,5 meter, volstaat dan ook niet meer.

De nieuwe passage, ontworpen door Arcadis-architect Luc Veeger, komt aan de oostzijde van het stationsgebouw en zal meerdere verbindingen krijgen met de huidige tunnel. Om te voldoen aan de moderne eisen komt de nieuwe passage, met een inwendige hoogte van ongeveer 3,2 meter, een meter lager te liggen ten opzichte van de huidige tunnel. ‘We hebben eraan gedacht om de huidige tunnel helemaal te verbouwen, maar dit bleek uiteindelijk geen optie. Wel proberen we de oorspronkelijke elementen in ere te herstellen, zoals de mozaïekvloer die hoogstwaarschijnlijk nog onder de tegelvloer ligt’, vertelt ing. Roos van der Rijt, projectleider bij ingenieursbureau
Arcadis.

Begin 2013 moet een nog nader te bepalen bouwbedrijf beginnen met de drieëneenhalf jaar durende verbouwing, die ongeveer zeventig miljoen euro kost. Naast een nieuwe tunnel wordt de entree aan de stadszijde verbreed en komt er aan de noordzijde een glazen aanbouw aan de stationshal. Passagiers kunnen in de toekomst gebruik maken van nieuwe glazen liften en ook een gedeelte van de vloer op de perrons is van beloopbaar glas, om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk daglicht in de tunnel valt.

Overzicht station Eindhoven. (Copyright: Arcadis) 

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×