Nieuws
0

Stille spoorwegsystemen

Hilde de Laat

Wageningen UR Food and Biobased Research werkt samen met edilon)(sedra en Croda aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke geluids- en vibratiedempende materialen in spoorwegsystemen.

Railbevestigingssystemen worden nu vaak gemaakt met isocyanaten, een groep stoffen die gevaarlijk kan zijn voor de luchtwegen. Dit project, genaamd MAGIC (Milieuvriendelijke Alternatieven voor Gezondheidsschadelijke op Isocyanaat gebaseerde Componenten), vervangt deze isocyanaten door milieuvriendelijke harsen: biobased tweecompontentenhars.

Uit de samenwerking moet uiteindelijk een milieuvriendelijke hars rollen die in korte tijd uithardt tot een elastische rubberachtige kunststof, die minder vochtgevoelig is bij verwerking en goed hecht aan spoorstaven en beton. Door de elastische eigenschappen is de hars toepasbaar als geluids- en vibratiedempend materiaal.

Het project is onderdeel van het grootschalige onderzoeksprogramma Biobased Performance Materials (BPM), dat zich richt op de ontwikkeling van polymeren uit planten en polymeren uit biobased bouwstenen die kunstmatig worden gemaakt. BPM wordt mede gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken via de Topsector Chemie.

Onderwerp:
ChemieDuurzaamheidMateriaalkundeMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×