Nieuws
0

Studenten ontwikkelen USB-oplader

Indra Waardenburg

Vijf Vlaamse studenten Elektromechanica van de Karel de Grote-Hogeschool hebben de USB-Bike ontwikkeld, een apparaat dat via de dynamo van een fiets als universele USB-oplader werkt. Met behulp van deze USB-oplader kun je tijdens het fietsen de batterij opladen van je GSM of je iPod.

De studenten kregen tijdens hun bachelorproject de opdracht om een product te ontwikkelen en te verkopen.  Een USB-oplader op de fiets leek hen een gat in de markt, want hoe vaak komt het wel niet voor dat mensen met een lege GSM of MP3 speler rondlopen en geen oplader bij zich hebben.

De studenten bedachten hiervoor een elektrische schakeling die de spanning van 6 volt, welke door de fietsdynamo geleverd wordt, omzet in een gelijkspanning van 5 volt. De elektrische schakeling zit in een waterdichte en stootvaste behuizing gemaakt uit Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS). De USB-Bike wordt met behulp van een klem bevestigd aan het stuur of onder het zadel. Om voldoende voeding te hebben voor zowel de verlichting als voor het opladen van de apparatuur, moet een gebruiker  met een snelheid van ten minste vijftien kilometer per uur fietsen.

De USB-Bike is voor zestien euro te bestellen op de website. Wie dit er niet voor over heeft kan natuurlijk altijd zelf proberen om een USB-oplader te knutselen. Op internet zijn hier verschillende filmpjes over te vinden.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatiseringVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×