Nieuws
0

Studentenaantallen tu’s blijven groeien

Indra Waardenburg

Het academische jaar is gestart, en daarmee zijn de groeicijfers van de universiteiten bekend. 

De Universiteit Twente ziet aan het begin van dit academisch jaar het aantal nieuwe bachelorstudenten stijgen met 9 % (2.409 tegenover 2.203 in 2016, peildatum 21 augustus). Hiervan gaan 1.641 een bètaopleiding volgen. De TU Eindhoven verwacht dit collegejaar bijna 12 % meer studenten (2.296 tegenover 2.050). De universiteit zag de instroom van bachelorstudenten in de afgelopen zeven jaar verdubbelen.

Wageningen University & Research spreekt over een groei van 3 %, wat overeenkomt met 1.650 nieuwe bachelorstudenten op de uiteindelijke peildatum van 1 oktober. Bij de TU Delft hebben zich evenveel studenten aangemeld als vorig jaar, namelijk 3.200. Desondanks groeit ook de TUD uit zijn voegen. Afgelopen jaren zaten de collegezalen vaak vol, waardoor de universiteit moest uitwijken naar andere locaties, zoals het voormalig Legermuseum. Met de bouw van het Pulse-gebouw, waar het geraamte al van staat, wil de universiteit hier verandering in brengen (zie TW 41, 2016).‘Wat betreft ruimte zal Pulse verlichting brengen, maar qua student-staf ratio zit ook de TUD aan zijn taks’, aldus Michel van Baal, woordvoerder van de TUD.

Namens de vier tu’s stelt TU/e-rector Frank Baaijens: ‘Ondanks de toename van studenten blijven de middelen gelijk, waardoor de druk op het personeel en de ruimte toeneemt. Desondanks lukt het om de kwaliteit hoog te houden en hebben we een hoger slagingspercentage dan de jaren daarvoor. Op de lange termijn is dit echter niet vol te houden en als 4TU.Federatie doen we een beroep op het Rijk om extra te investeren. Zonder additioneel geld moeten we de groei een halt toeroepen, terwijl er meer ingenieurs nodig zijn.’

Om de groei binnen de perken te houden heeft de TU/e besloten om vanaf collegejaar 2018/2019 decentrale selectie in te voeren voor vier bacheloropleidingen. Dit betreft industrieel ontwerpen, biomedische technologie, technische bedrijfskunde en technische informatica. De TUD, de UT en de WUR hebben voor dit jaar een decentrale selectie voor acht technische opleidingen. Voor de opleidingen industrieel ontwerpen, klinische technologie, luchtvaart- & ruimtevaarttechniek, technische geneeskunde (UT) en voeding en gezondheid (WUR) gold vorig jaar al een numerus fixus. Dit jaar kwamen daar nanobiologie (TUD), biotechnologie (WUR) en moleculaire wetenschappen (WUR) bij.

Alle Nederlandse universiteiten hebben voor dit collegejaar meer vooraanmeldingen ontvangen, zo blijkt uit de cijfers van Studielink. In totaal hebben zich zo’n 76.600 studenten aangemeld voor een bacheloropleiding, tegenover 67.573 vooraanmeldingen vorig jaar. Dit is een stijging van 13 %.

Onderwerp:
BedrijfsvoeringBeleid

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×