Nieuws
0

Studiekeuzesite: technische opleidingen populair

Mischa Brendel

In de effectiviteitsrapportage Qompas Studiekeuze van dit jaar komen technische opleidingen en instellingen goed uit de bus. Zo staan er maar liefst acht opleidingen van de TU/e in de top 20 van de favoriete opleidingen van vwo-jongens. Het rapport is gebaseerd op de reacties van ruim 370.000 bezoekers aan de Qompas Studiekeuze website, waarbij studiekiezers onder meer informatie op kunnen zoeken over opleidingen en onderwijsinstellingen en waarbij zij hun voorkeuren uitspreken.

De rapportage toont aan dat bètatechnische studies bij jongens in trek zijn: zo was AOT-techniek (algemene operationele technologie) bij jongens de best bekeken hbo-studie; technische bedrijfskunde was bij de jongens na geneeskunde de best bekeken wo-studie. In dit rijtje scoorden ook werktuigbouwkunde (plaats 4) en technische wiskunde (plaats 8) erg hoog.

Bij meisjes blijven de technische opleidingen het een stuk minder goed doen: zowel bij de hbo- als de wo-studies bevond zich geen één bètatechnische opleiding in de top 20 van beste bekeken studies.

Qompas geeft leerlingen ook een advies welke studie het beste te volgen. Volgens de organisatie is uit afstudeeronderzoek van de Universiteit Twente ‘de opvallend goede voorspellende waarde gebleken van de Qompas StudiekeuzeTest met betrekking tot de goede passendheid van geadviseerde studies.’

Ook hier doen de technische opleidingen bij jongens het goed: AOT – techniek is de meest geadviseerde hbo-opleiding bij jongens; technische wiskunde is de op één na meest geadviseerde wo-studie bij jongens. En wederom zijn bètatechnische studies bij meisjes minder succesvol: Geen enkel advies tot een bètatechnische hbo-opleiding voor meisjes in de top 20. Voor de wo-studies van meisjes zijn er echter drie studies die de top 20 wel weten te halen, namelijk technische wiskunde (plaats 18), wiskunde (19) en technische natuurkunde (20).

AOT-techniek is na commerciële economie de hoogst beoordeelde hbo-studie bij jongens (gebaseerd op het aantal keer dat de studie is bekeken en de beoordeling die scholieren gaven); werktuigbouwkunde is dit na geneeskunde bij de wo-studies, zo oordelen jongens.

In hoeverre de resultaten van Qompas zich laten vertalen tot het daadwerkelijk volgen van de best beoordeelde en meest geadviseerde studies, is niet bekend.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×