Mischa Brendel
Een consortium met onder meer de TU Delft heeft van Agentschap.nl een subsidie gekregen voor de ontwikkeling van een reverse-osmose (RO)-installatie die tot veertig procent energie kan besparen ten opzichte van huidige RO-installaties.
Een RO-installatie maakt van brak/zout water uit de diepe ondergrond drinkbaar zoet water. Het grondwater wordt via een put omhoog gehaald en loopt vervolgens door een membraan. Dit membraan heeft zulke fijne poriën dat het zout in het water er niet doorheen kan. Om dit proces mogelijk te maken, is veel druk nodig. De techniek wordt al enige tijd toegepast op verschillende plaatsen in Nederland, maar is erg kostbaar.
Â
Een consortium van de TU Delft, Oasen, Waternet, grondboorbedrijf Haitjema en Logisticon-water treatment maakten daarom een ontwerp voor een ondergrondse RO-installatie. Op deze manier maakt de installatie handig gebruik van de hoge waterdruk ondergronds, wat in theorie een energiebesparing tot veertig procent oplevert ten opzichte van de huidige bovengrondse RO-installaties.
Â
Het ontwerp bestaat uit een put van circa honderd meter diepte met hierin een RO-installatie en twee membraanfilters. De RO-unit zuivert het water in de ondergrond en laat het uitgefilterde zout dieper in de ondergrond wegstromen. In deze diepere ondergrond is al een soortgelijke zoutconcentratie aanwezig, zodat er geen extra verzilting optreedt.
Â
Het voorstel, dat de naam Puro (put-reverse osmosis) draagt, leverde het consortium de eerste prijs voor de Innowator subsidieregeling van Agentschap.nl op. Het plan is om in 2011 de eerste RO-put aan te leggen.