Nieuws
0

Technische studies blijven goede keuze

Mischa Brendel

Wageningen UR is wederom de universiteit die de hoogste waarderingscijfers scoort wat betreft bacheloropleidingen, aldus de Keuzegids Universiteiten 2017.

De TU/e is de hoogst scorende technische universiteit. Net zoals in de voorgaande jaren blijven de meeste technische bacheloropleidingen een veilige keuze als het aankomt op baankansen.

Niet verrassend: de opleiding elektrotechniek biedt naast goede baankansen in zowel de onderzoeks- als bedrijfswereld ook uitstekende salarisperspectieven. Ook geen verrassing is dat de opleiding industrieel ontwerp, alleen aan de TU Delft een opleiding met een numerus fixus, mindere baankansen biedt. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er  relatief veel afgestudeerden in deze ‘zachte’ technische richting zijn. Dit betekent ook dat het salaris hier wat lager ligt.

Andere technische bacheloropleidingen die momenteel een numerus fixus kennen, zijn lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TUD, klinische technologie aan de TUD en de UT en biotechnologie  aan Wageningen UR.

Opvallend is dat geen van de technische universiteiten een aparte bacheloropleiding kunstmatige intelligentie aanbiedt, terwijl er diverse algemene universiteiten zijn die dit wel doen. Frank Steenkamp, hoofdredacteur van de Keuzegids: ‘Dat is wel typisch, ja. Maar ik vermoed dat dit komt omdat de technische universiteiten die opleiding hebben ingebed in andere bachelors, zoals technische informatica.’

Ook enigszins opvallend is dat de RUG, die onlangs aankondigde haar technische studies meer te willen profileren, niet samen met de technische universiteiten wordt genoemd, terwijl de RUG wel diverse studies aanbiedt die afgestudeerden de ingenieurstitel geven.

De technische faculteit van de RUG, Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen biedt vier bachelor- en masteropleidingen aan: chemical engineering, applied physics, applied mathematics en industrial engineering and management. Alleen die eerste staat echter als technische opleiding vermeld in de Keuzegids. Steenkamp heeft daarvoor wel een verklaring: ‘Industrieel ontwerp en management aan de RUG richt zich vooral op het managementaspect en kan daarom niet echt een technische studie genoemd worden.’

Rectificatie: Eerder stonden in de tekst onjuistheden vermeld over de studies aan de RUG, zoals een foutieve faculteit en foutieve opleidingsnamen. Deze zijn inmiddels aangepast. 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×