Indra Waardenburg
Op 30 november heeft de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) tien afstudeerprijzen, variërend van duizend tot vijfduizend euro,uitgereikt aan masterstudenten. Dit ter bevordering van het wetenschappelijk onderwijs in de technische en exacte vakken.
De UT leverde vier van de tien prijswinnaars. Kevin Voss, inmiddels werkzaam bij Demcon Advanced Mechatronics in Oldenzaal, won de Tata Steel prijs voor werktuigbouwkunde en Materiaalkunde (5000 euro) voor zijn ontwerp van een kabel-aangedreven robot, die onder meer het werk van glazenwassers bij hoge gebouwen kan overnemen. Deze robot bestaat uit een platform dat verplaatst wordt door het vieren en innemen van de kabels.
Janneke Veerbeek en Roeland van der Veen wonnen respectievelijk de Pfizer Afstudeerprijs voor Life Sciences (5000 euro) en een Shell Jong Talent Afstudeerprijs (5000 euro) voor Natuurkunde. Verbeek, die momenteel haar promotieonderzoek doet aan de UT, won deze prijs voor haar onderzoek naar gestuurde beweging van cellen. Dit is van belang voor de ontwikkeling van lichaamsvriendelijk kunstweefsel. Van der Veen won de prijs voor het ontwikkelen van een methode om de vorm van nanodruppels te meten.
Tom van Dijk ontving een eervolle vermelding (een tweede prijs van 1000 euro) tijdens de prijsuitreiking van de M&I/Partners Informatie Scriptieprijs voor Informatica en Informatiekunde. Van Dijk ontving deze prijs voor zijn scriptie over Binary Decision Diagram’s (BDD’s), een datastructuur waarmee gegevens in het geheugen van computers worden opgeslagen. Ook Bart Postma van de Rijksuniversiteit Groningen kreeg een eervolle vermelding voor zijn scriptie over de nabootsing van de beweging van een vloeistof.
Lees verder onder de afbeelding
Alle prijswinnaars (iclusief aanmoedigingsprijzen) met de sponsoren. (Copyright: KHMW)
De TU/e volgt de Twentse universiteit met drie winnaars. Okke Schrijvers won de M&I/Partners Informatie Scriptieprijs (5000 euro) voor Informatica en Informatiekunde voor de ontwikkeling van een methode om tot betere hoogtemetingen te komen.
Hugo van den Brand en Jaron Sanders wonnen respectievelijk een Shell Jong Talent Afstudeerprijs (5000 euro) voor Natuurkunde en de ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde (2000 euro). Van den Brand deed onderzoek naar verstoringen in een testreactor voor kernfusie. Sanders, die zijn scriptie tijdens de uitreiking mocht toelichten, ontwierp rekenmodellen om de capaciteit in netwerken te verdelen onder gebruikers voor een optimaal gebruik.
De derde Shell Jong Talent Afstudeerprijs (5000 euro) voor Natuurkunde ging naar Bas Hensen van de TU Delft voor zijn onderzoek naar quantum bits (Qubits) in diamant. Deze Qubits kunnen in de toekomst gebruikt worden in quantumcomputers.
Marti Perarnau Llobet van Universiteit van Amsteram won de Lorentz Afstudeerprijs (2000 euro) voor Theoretische Naturkunde. Met zijn scriptie schopt hij tegen de quantumtheorie aan, die stelt dat het onmogelijk is om alle eigenschappen van een fysiek systeem tegelijkertijd te meten. Perarnau Llobet toont met een model aan dat dit wel mogelijk is.