Nieuws
0

Tien technologieën kandidaat als ‘Nationaal Icoon’

Gerald Schut

Voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen zijn tien innovatieve technologieën genomineerd als finalist. In september wordt bekend wie volgens de regering de mooiste Nederlandse oplossing heeft voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen of mobiliteit.

De uiteindelijke winnaars moeten tegelijk een oplossing bieden voor  maatschappelijke opgaven en verdienmodel in vormen voor de Nederlandse economie. De winnaars worden actief door de Nederlandse overheid in het buitenland ondersteund.

Bij de vorige editie in 2016 werden Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen verdienden het predicaat Nationaal Icoon. Twee jaar eerder waren er bij de eerste editie vier winnaars: gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, Hybride aardappels en de Bioneedle.

BiosparQ (Leiden) biedt een snelle en betaalbare diagnostiek van infectieziekten. Elemental Water Makers (Den Haag) werkt aan duurzame watervoorziening. Hiberband (Amsterdam) heeft een satellietnetwerk voor Internet of Things (IoT) bedacht. Inreda Diabetic (Goor) maakt een kunstalvleesklier voor diabetespatiënten. PET Upcycling (Eindhoven) is een chemische recyclingmethode voor PET-plastic.  Leadax (Wapenveld) heeft een circulaire vervanger van lood bedacht. Lightyear (Helmond) heeft een elektrische familieauto met zonnecellen op de markt gebracht. Oxycom Fresh Air (Raalte) zorgt voor natuurlijke luchtbeheersing in gebouwen. PowerNEST (Eindhoven) bouwt een extra verdieping op pand om duurzame energie op te wekken. Smart*Light (Delft/Eindhoven) maakt een mini-röntgenkanon voor medisch-, materiaal- en kunstonderzoek.

Een jury (Hans Wijers, Barbara Baarsma, Frans Blom, Marion Koopman, Aukje Kuijpers en Wim van Saarloos) heeft dit jaar uit 55 ingediende projecten tien finalisten geselecteerd.  De uitverkorenen mogen de komende weken hun innovaties uitgebreider komen toelichten aan de jury.

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) heeft Nederland al veel internationaal gelauwerde technologieën voortgebracht: ‘Denk aan historische iconen als de microscoop, de Deltawerken en technologieën als WiFi en Bluetooth. De verkiezing van de Nationale Iconen onderstreept de ambities van Nederland om als Europees innovatieleider toonaangevend te blijven.’

Onderwerp:
BedrijfsvoeringBeleid

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×