Nieuws
0

Tip: Alleen heel chique groentes gaan omhoog

Gerald Schut

Het Schotse bedrijf ‘Intelligent Growth Solutions’ (IGS)  bouwt groentetorens van 9 verdiepingen, waarbij op iedere verdieping honderden LED-lampjes precies de juiste golflengte uitstralen die het gewas op dat moment nodig heeft. De eigenaar meldt dat hij zijn boerderij met één hand kan aansturen.

Verticale landbouw is niet nieuw, maar voor The Economist is de miljoeneninjectie  Eric Schmidt (Google) en Jeff Bezos (Amazon) in verticale agro-bedrijven Plenty en Ocado reden om de mogelijkheden en uitdagingen nog eens op een rij te zetten. Allereerst maakt een klinische laboratorium-omgeving chemische gewasbeschermingsmiddelen overbodig. Ten tweede kunnen gewassen vlak bij de consument gekweekt worden, waardoor op transport bespaard wordt. Maar dat is toch precies wat de kassen in het Westland te bieden hebben? Inderdaad. Verticale landbouw is vergelijkbaar met kassen zonder zonlicht. Door de hoge stroomrekening zou een brood $23 kosten als het graan op een verticale boerderij geteeld werd, aldus Cornell-professor Albright. Dat soort kosten zijn alleen te rechtvaardigen voor héél chique groentes.

Dat verklaart ook waarom bijvoorbeeld vorig jaar het Haagse bedrijf Urban Farmers (de grootste stadboerderij van Europa) failliet ging. Het bedrijf kon onmogelijk concurreren met de kassen in het Westland die op een steenworp afstand voor een fractie van de prijs dezelfde producten kunnen bieden.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×