Nieuws
0

Tip: Dramatische geschiedenis van de Nederlandse burgerluchtvaart

Dorine Schenk

Een eeuw geleden werd de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) opgericht. De drijvende kracht achter een van ‘s werelds oudste luchtvaartmaatschappijen was Albert Plesman. Zijn droom: de burgerluchtvaart. Het verwezenlijken van die droom ging niet zonder slag of stoot.

In de dramaserie Vliegende Hollanders zien we hoe de idealistische doorzetter Albert Plesman, in een moeizame samenwerking met de opportunistische Anthony Fokker, alles op alles zet om burgerluchtvaart mogelijk te maken. Zoals hij in de eerste aflevering zegt tegen de Britse Royal Flying Corps, om ze te overtuigen deel te nemen aan de Eerste Luchtvaart Tentoonstelling Amsterdam (ELTA): ‘Ik wil laten zien dat vliegtuigen niet alleen om te vechten zijn. Maar dat we ze voor goede dingen kunnen gebruiken.’

De serie, met ook sterke vrouwenrollen, is mooi gemaakt en doorvlochten met archiefbeelden. Het toont de spannende KLM-geschiedenis en schroomt niet de soms minder heroïsche, menselijke kant te laten zien van de luchtvaartpioniers. De tv-serie is, nu nog zonder abonnement, terug te kijken op NPO Start.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×