Nieuws
0

Tip: energietransitie vergt vuile handen

Gerald Schut

Nadat de Rutger Bregman en Jesse Frederik van het links-progressieve platform ‘De Correspondent’ in hun goed beluisterde podcast ‘De Rudi & Freddie Show’ al eens hartstochtelijk de loftrompet staken over Vaclav Smil, de alom bewierookte allesweter op het gebied van energie, mocht onlangs publicist Remco de Boer een frisse dosis realisme over het Nederlandse klimaatdebat komen uitstorten. De uitzending is het beluisteren waard.

Volgens De Boer zitten milieuorganisaties nog te vast in hun rol als agenderende tegenbeweging om aan de klimaattafels de vuile handen te durven maken die nodig zijn om kilometers te maken qua klimaatbeleid. Volgens het IPCC moeten er van het trio kernenergie, CCS en biomassa minstens twee grootschalig worden toepast om de klimaatdoelen van Parijs te halen, memoreert De Boer vaker. ‘Mij interesseert het niet zoveel waar iemand voor is. Ik wil altijd van mensen weten die hier een rol in spelen: ‘Welke nadelen accepteer je van dingen waar je níét voor bent?’

De Boer zou die terechte kritiek ook soms op zichzelf mogen toepassen. Hij zou, denk ik, meer impact hebben als hij vaker een positief verhaal zou vertellen over hoe het wél kan en minder andermans fouten breed zou uitmeten. Meer over de ideeën, minder over de poppetjes. Het klimaat is niet gebaat bij sportverslaggeving. Maar Remco de Boer heeft natuurlijk wel gelijk. Luister maar.

 

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×