Nieuws
0

Tip: Intuïtie blijft AI versterken

Jan Spoelstra

Het blijkt dat de mens in combinatie met AI nog steeds slimmer is dan brute rekenkracht. We kunnen nog significant intelligentie toevoegen aan computers die duizenden schaakstellingen per seconde kunnen analyseren.

In de voorbereiding op een gesprek met Auke Hoekstra (TU/e, elektrisch rijden) dat we binnenkort als interview en podcast zullen publiceren, kwam een opvallend inzicht betreffende autonoom rijden ter sprake. De menselijke intuïtieve geest zou in samenwerking met kunstmatige intelligentie krachtiger zijn dan de brute rekenkracht van een computer op zich. De mens kiest de te rijden route en laat weten hoe je om gaat met onverwachte situaties, maar de computer doet het stomme rekenwerk op bekende routes.

We vergeleken autonoom rijden met het schaakspel. Nu blijken er met enige regelmaat schaakpartijen georganiseerd te worden tussen cyborgs: mensen (schaakgrootmeesters) die gebruik mogen maken van chess engines. Nu blijkt de mens-machine combinatie significant beter te zijn dan de AI alleen. Welke variaties reken je door? Welke variaties laat je liggen? Menselijke intuïtie maakt het verschil. Schaakgrootmeester en wereldkampioen Garri Kasparov gaf daar twee jaar geleden een boeiend interview over aan Business Insider, dat nog steeds de moeite waard en relevant is.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×