Dorine Schenk
Het gebruik van kunstmatig intelligente systemen (AI) neemt in een rap tempo toe. Steeds vaker verslaat de techniek het menselijke brein. Niet alleen bij het spelen van schaak en go, maar (soms) ook op het gebied van beeldanalyse. Zo vindt AI zijn weg naar een breed scala van toepassingen in bedrijven en bijvoorbeeld bij het oplossen van veiligheidsvraagstukken in openbare ruimtes. Maar door de manier waarop AI werkt, is het lastig of zelfs bijna onmogelijk om te achterhalen hoe de prestaties van AI tot stand zijn gekomen.
Machine learning technieken, zoals neurale netwerken (of deep learning), die AI gebruiken, zoeken namelijk zelfstandig oplossingen en kunnen slecht uitleggen hoe ze daarop gekomen zijn. Moeten we AI wel inzetten als we niet precies begrijpen hoe de techniek beslissingen neemt? En zijn er manieren waarop we tot accuraat en verantwoord datagebruik kunnen komen tijdens de huidige AI-revolutie?
Op maandag 10 mei om 20:00 gaan de hoogleraren Catholijn Jonker (TU Delft) en Eric Postma (Universiteit van Tilburg) hierover in debat tijdens een livestream die georganiseerd wordt door de Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde ‘Diligentia’. Diligentia organiseer onder niet-corona omstandigheden lezingen over natuurwetenschappelijke onderwerpen in theater Diligentia in Den Haag.
Livestreamkaartjes (€ 3,-) voor het debat zijn vooraf verkrijgbaar via de website. Tijdens en na het debat kunnen er via e-mail vragen gesteld worden aan de sprekers.