Nieuws
0

Tip: Op zoek naar de oorsprong van de mythe over 5G en corona

fb9e27903da2877d71f6a104dbf3426d5a5a0a71

Gerald Schut

In een zoektocht naar de oorsprong van de wereldwijde stroom van ongefundeerde berichten over een vermeend verband tussen covid-19 en 5G-masten stuit de gerenommeerde tech-site Wired op een opmerkelijke eerste referentie: een Vlaamse huisarts in een Belgische krant. Op 22 januari suggereerde huisarts Kris van Kerckhoven in ‘Het Laatste Nieuws’ een verband. Vorig jaar zijn enkele 5G-masten bij Wuhan verrezen. ‘Ik heb geen factcheck gedaan. Maar er kan een link zijn met de huidige gebeurtenissen,’ zei Kerckhoven in het artikel ‘Link met coronavirus?’. ‘We betreuren dat het artikel enkele uren online heeft gestaan,’ zegt hoofdredacteur Dimitri Antonissen van het Belgische dagblad.

Het was genoeg om de geest uit de fles te laten komen. Inmiddels zijn dubieuze posts van influencers en samenzwerings-adepten miljoenen keren bekeken en zijn tientallen telecommasten in brand gestoken. De theorieën bouwen voort op ongefundeerde samenzweringstheorieën over gezondheidsgevaren van 5G die in het afgelopen jaar door de Russische propagandazender Russia Today zijn gepromoot.

De Europese Unie noemde in een rapport 150 gevallen van pro-Russische partijen die disinformatie over corona verspreidden. Deze maand meldde de AI-start up Yonder, die disinformatie analyseert, dat het nu 3 tot 14 dagen duurt voordat een nepbericht van de krochten van het internet doordringt tot mainstream media. Onder normale omstandigheden duurt dat 6 tot 8 maanden.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten