Nieuws
0

Tip: prehistorische grafheuvels zoeken vanuit huis

Dorine Schenk

Iedereen kan van achter de computer meezoeken naar prehistorische grafheuvels, karrensporen of akkers op de Utrechtse Heuvelrug. Dit is mogelijk via het online project Erfgoed Gezocht dat opgezet is door onder meer de Universiteit Leiden en Provincie Utrecht.

Op hun website kun je meespeuren naar eeuwenoude overblijfselen op digitale hoogtekaarten van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN). Deze kaarten zijn gemaakt door vliegtuigen die over Nederland vlogen met een meetsysteem genaamd LiDAR (Light Detection And Ranging). Hierbij wordt de hoogte van de grond nauwkeurig gemeten met laserstralen die weerkaatsen op het aardoppervlak. Met deze techniek kan archeologisch erfgoed dat schuilgaat onder dichte begroeiing zoals bossen in kaart worden gebracht. Op de resulterende digitale afbeeldingen zien mogelijke grafheuvels er bijvoorbeeld uit als een soort bolletjes met een diameter van 15-20 m.

Een eerder project waarbij 2.000 vrijwilligers vanuit hun luie stoel meezochten naar archeologisch erfgoed op de Veluwe leverde honderden nieuw ontdekte grafheuvels op. Om de resultaten van dit citizen science project zo betrouwbaar mogelijk te maken wordt iedere kaart door dertig mensen bekeken.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×