Nieuws
0

Tip: superdiagram over kernenergie en klimaat

Gerald Schut

‘Een wereldwijde uitbreiding van kernenergie moet een centrale rol krijgen in de strijd tegen klimaatverandering.’ Op die stelling heeft het deftige Amerikaanse tijdschrift Foreign Affairs tientallen academici en journalisten laten reageren.

Het blad presenteert de reacties in een boeiende diagram. Op de x-as staan vijf categorieën van ‘sterk mee oneens’ tot ‘sterk mee eens’. Op de y-as heeft iedere deskundige met een cijfer van 1 tot 10 aangegeven met welke mate van zekerheid hij of zij een oordeel velt. Hoewel slechts drie mensen hun eigen zekerheid een onvoldoende geven wordt vrijwel het hele speelveld beslagen.

Het gemiddelde antwoord helt heel licht over naar instemming. ‘Mee eens’ met een zekerheid van 7 is het vaakste ingenomen standpunt. ‘Oneens’ met een zekerheid van 7 komt op de tweede plek. ‘Neutraal’ scoort de hoogste mate van zekerheid. Gelukkig kun je bij de meeste respondenten doorklikken naar de doorgaans genuanceerde toelichting van hun standpunt. Genoeg materiaal voor een half uur verantwoord klikplezier!

Onderwerp:
DuurzaamheidEnergieMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×