Nieuws
0

Tip: Terug naar traag internet

Mischa Brendel

Het internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Toch is het nog niet zo heel lang geleden dat Nederland kennismaakte met het wereldwijde web. In de tweede helft van de jaren ’90 wachtte menigeen nog geduldig tot het modem met zijn typische kraak- en piepgeluid verbinding maakte met het internet; tegenwoordig brengt de gemiddelde Nederlander dagelijks vijf uur door op de digitale snelweg.

Hoe is die ontwikkeling tot stand gekomen? In de podcastserie Backspace duiken journalisten Elja Looijestijn en Cecile Elffers in de geschiedenis van het internet op Hollandse bodem. Hoe verging het Marktplaats in zijn beginjaren? Hoe zag online dating er destijds uit? Zijn er succesverhalen van jonge internetondernemers van die tijd?

De serie Backspace bestaat uit vier podcasts, waarvan de eerste op 9 december verscheen. In de eerste, ruim 17 minuten durende aflevering komt Ilse.nl aan bod. Het was een Nederlandse zoekmachine die in korte tijd uitgroeide tot een groot succes.

De podcast zelf zit vol met nostalgische elektronische geluiden en op de achtergrond draait een hip deuntje. Inhoudelijk komt de hele opkomst en ondergang van de zoekmachine aan bod, maar 17 minuten is daarvoor eigenlijk te kort. Het resultaat is dat de informatiedichtheid redelijk groot is en dat de interviews met de ‘founding fathers’ erg aan elkaar geplakt overkomen: er ontbreekt een soepel verloop.

Wie hoopt op diepgaande interviews en uitgebreide overzichten, kan deze podcast beter links laten liggen. Is een snelle geschiedenisles echter wat je zoekt, dan is Backspace het beluisteren waard.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×