Nieuws
0

Tip: Zo werden vaccins vervoerd toen koeling nog niet bestond

Gerald Schut

Een boeiende podcast van Wired, over hoe de samenzweringstheorieën van QAnon populair werden onder yoga-liefhebbers, begint met een ongerelateerde fun fact. Hoe werden vaccins vervoerd voordat koeling was uitgevonden. Wired-auteur Amit Katwala vertelt over pokken, rond 1800 een van de meest gevreesde ziekten. De Britse dokter Edward Jenner had in 1796 ontdekt dat mensen die de verwante ziekte koepokken hadden gehad beschermd waren tegen pokken, dus begon mensen opzettelijk te infecteren met koepokken. Om de bevolking in de Nieuwe Wereld te beschermen tegen regelmatige uitbraken van pokken bedachten de Spanjaarden een truc: ze zetten tientallen wezen op een schip die ze om beurten besmetten met koepokken. Zo kon het vaccin de oceaan oversteken. Het verhaal verscheen eerder in The Atlantic.

Het hoofdverhaal over QAnon en yoga is evenzeer de moeite waard. Het analyseert de vruchtbare bodem waarin de bizarre theorieën konden landen en de rol die sociale media speelden in de verspreiding ervan met codewoorden als ‘awakening’. De QAnon sjamaan met zijn horens wordt genoemd als verpersoonlijking van het onwaarschijnlijke samenvloeisel van ideeën.

Dan moet de sterke analyse van de gevolgen van de aankondiging van Google om in de volgende update van webbrowser Chrome third party cookies te gaan blokkeren nog volgen. Er komt geclusterde advertentie-targeting op basis van AI voor in de plaats. Of privacy daar nu mee gediend is?

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×