Nieuws
0

Titaan haalt jaguar in

Mischa Brendel

Het Oak Ridge National Laboratory is sinds gisteren opnieuw de eigenaar van de snelste supercomputer ter wereld: Titan.

Titan is met een rekensnelheid van twintig petaflops (flops zijn floating operation points per second), twintig biljard (20*1015) een stuk sneller dan Jaguar (1,75 petaflops), die tot juni 2010 de snelste supercomputer ter wereld was.

De nieuwe supercomputer Titan vervangt niet zozeer de oudere Jaguar, maar laatstgenoemde is in feite omgebouwd; men heeft processors van de computer – CPU’s, de central processing units – vervangen door grafische processors – GPU’s, graphics processing units.

Lees verder onder de foto

Supercomputer Titan neemt dezelfde ruimte in als voorganger jaguar (Credit: ORNL)

GPU’s zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor het spelen van games op computers. Dat zal op de supercomputer van het Amerikaanse onderzoeksinstituut echter niet gebeuren: Titan zal ingezet worden voor onderzoek op het gebied van energie, klimaatverandering, de efficiëntie van motoren en materiaalonderzoek. Dergelijke supercomputers worden in de regel gebruikt voor vergaande en grootschalige simulatiemodellen.

Het nieuwe computersysteem bevat 18.688 zogenoemde nodes (in essentie losse computers die met elkaar zijn genetwerkt) die elk een processor met 16 kernen hebben. Ook heeft Titan een werkgeheugen van ruim 700 terabyte.

Lees verder onder de foto

Titan wordt in elkaar gezet (Credit: ORNL)

Volgens Cray Inc., de maker van het systeem, verbruikt Titan door het slim combineren van CPU’s en GPU’s nauwelijks meer elektriciteit dan Jaguar. Ook neemt Titan dezelfde ruimte in.

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronicaVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×