Nieuws
0

Total investeert in Antwerpse installatie

Mischa Brendel

De Franse oliegigant Total investeert de komende jaren ruim één miljard euro in de modernisering van zijn Antwerpse productiecomplex. Het is Totals grootste geïntegreerde raffinage- en productieplatform in Europa. Ruim zevenhonderd miljoen euro van dit geld gaat naar de raffinaderij; de investeringen in de petrochemische installaties bedragen driehonderd miljoen euro.

Het vernieuwde raffinagecomplex zal bestaan uit een de-asfalteringseenheid en een milde hydrocracking-eenheid. Total wil hiermee zware stookolie omzetten in ontzwavelde diesel en stookolie voor huishoudens (in België wordt hier vaak nog stookolie voor gebruikt in plaats van aardgas). De opstart van deze installatie staat gepland voor 2016.

Verder komt er een nieuwe installatie voor de omzetting van raffinagerestgassen voor toepassing in petrochemische grondstoffen (zoals polymeren); deze omgezette raffinagerestgassen dienen ter vervanging van de duurdere nafta. De opstart staat gepland voor 2017.

Tegenover de investering staat de sluiting van twee bestaande productiefaciliteiten op het complex: de kleinste en oudste stoomkraker, die momenteel al niet meer in gebruik is, en de kleinste en oudste productielijn voor polyethyleen, die in 2014 wordt gesloten. De extra investering levert geen nieuwe arbeidsplaatsen op, maar kost ook geen banen. ‘De totale werkgelegenheid bedraagt 1.700 personen. We passen onze industriële schema’s aan door het personeel loopbaanontwikkelingen voor te stellen’, meldde Patrick Pouyanné, algemeen directeur van Total, aan de Belgische krant La Libre Belgique.

De investeringen zijn een half jaar later goedgekeurd dan oorspronkelijk gepland. De economische crisis en de toename in het winnen van schaliegas in de VS zijn hier ook debet aan, zo gaf Pouyanné toe. Maar volgens hem heeft Total vertrouwen in zijn grote geïntegreerde productieplatforms: ‘Investeringen komen in cycli. De voorbije jaren hebben we in andere raffinaderijen geïnvesteerd. In de periode 2014-2017 krijgt Antwerpen dus een zeer groot deel van onze investeringen in Europa.’

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×