Nieuws
0

Toyota plant modelstad Woven City

Teake Zuidema

De Toyota Motor Corporation wil in 2021 op een voormalig fabrieksterrein aan de voet van Japans Mount Fuji beginnen met de bouw van de Woven City, een modelstad van 80 hectare en 2.000 inwoners. Woven City moet dienen als broedplaats voor futuristische technologieën voor de urbane omgeving zoals autonome voertuigen die maaltijden afleveren en robots die eens per week de vuilnis buiten zetten.

De stad is ontworpen door BIG, het bureau van de populaire Deense architect Bjarke Ingels. Zeer opvallend: alle gebouwen zijn van hout en hebben gewelfde daken zoals veel Japanse tempels. Het project is volgens Toyota een ‘levend laboratorium voor het testen, integreren en verbeteren van mobiliteit, autonomie, connectiviteit en industriële productie in een door waterstof aangedreven infrastructuur.’ Het hele complex zal klimaatneutraal zijn dankzij zonne-energie, geothermische energie en brandstofcellen. Het masterplan van de stad is gebaseerd op vierkante, flexibele modules, die ieder voor zich weer zijn opgedeeld in negen blokken: acht woon- en werkblokken rondom een centraal blok met daarin een tuin of een plantsoen. De drie typen verkeer – snelverkeer, langzaam verkeer en voetgangers – zijn volledig van elkaar gescheiden. Het snelverkeer zal louter bestaan uit zero-emission voertuigen en volledige autonome voertuigen. Het ontwerp moet sociale contacten en gemeenschapszin bevorderen.

Toyota’s ceo Akio Toyoda lanceerde het plan voor Woven City op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. ‘Alle mensen, gebouwen en voertuigen zullen dankzij sensors, netwerken en data met elkaar communiceren en de stad biedt ons de mogelijkheid het gebruik van kunstmatige intelligentie te testen en te optimaliseren in een fysieke omgeving.’ En wie zijn de proefkonijnen in deze experimentele omgeving? Woven City zal volgens de plannen van Toyota in eerste instantie worden bevolkt door werknemers, gepensioneerde werknemers, onderzoekers en technici van het Japanse bedrijf.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×