Mischa Brendel
Philips en BASF hebben hun oled-technologie geïntegreerd in een autodak. Wanneer uitgeschakeld zijn de oled’s (organic light-emitting diode) transparant, waardoor er een panoramadak ontstaat; eenmaal ingeschakeld stralen de oled’s wit licht uit.
Het dak bestaat niet alleen uit transparante oled’s ontwikkeld door Philips, maar bevat ook transparante zonnecellen, ontwikkeld door BASF. Deze zonnecellen voorzien de zeer energie-efficiënte oled’s van voldoende stroom om indien gewenst wit licht af te geven. Volgens dr. Felix Görth, hoofd Organic Light-Emitting Diodes en Organic Photovoltaics bij BASF, kan het transparante dak overdag voldoende elektriciteit opwekken om een avond lang licht uit te stralen.
‘Het is de eerste keer dat deze technologie praktisch wordt toegepast’, aldus Shai Dewan, woordvoerster van Philips. ‘Het licht van de ingeschakelde oled’s is naar de binnenzijde van de auto gericht en straalt dus niet naar buiten.’ De oled’s zijn slechts 1,8 millimeter dik en geven een diffuus wit licht af.
De kleurtemperatuur van oled’s wordt bepaald door het organisch materiaal dat men in de diodes gebruikt. Het is daarom ook mogelijk om andere kleuren dan wit licht toe te passen. Philips en BASF kozen echter voor wit, omdat het materiaal dat hiervoor nodig is het mogelijk maakt het dak nagenoeg transparant te maken wanneer de oled’s zijn uitgeschakeld.
Momenteel onderzoeken BASF en Philips welke andere toepassingen baat hebben bij de transparante oled’s. De twee bedrijven werken sinds 2006 intensief samen op het gebied van oled-technologie.