Nieuws
0

Trimaran op zonne-energie

Mischa Brendel

Het TU Delft Solar Boat Team gaat deelnemen aan The Offshore Challenge in Monaco met een trimaran die volledig op zonne-energie vaart. Op 15 januari presenteerde het team het ontwerp van deze trimaran.

Het is de eerste keer dat het team meedoet met een boot die de open zee zal trotseren, wat de reden was voor een compleet nieuw ontwerp. Het oog viel op een trimaran, een boot met drie rompen. Door het brede ontwerp ligt de trimaran stabieler in het water, wat de kans op kapseizen verkleint. Ook is er door dit ontwerp veel ruimte voor het zonnedek (28m2), wat de trimaran van energie moet voorzien. Het totale gewicht van de boot bedraagt 745 kg. De draagvleugels maken dat de trimaran niet alleen kan varen, maar ook kan ‘vliegen’ boven de golven: zij tillen de gehele romp uit het water, wat de weerstand van de trimaran aanzienlijk verlaagt. Aan boord zullen er drie personen zijn: de piloot, een teamlid verantwoordelijk voor het onderhoud en een teamlid dat zich volledig richt op de strategie van het team.

The Offshore Challenge van Monaco is het wereldkampioenschap voor zonneboten. Het TU Delft Solar Boat Team wil met de trimaran 93 km op open zee afleggen, wat een afwijking is ten opzichte van de voorgaande jaren want toen deed het team mee met de zonnebootraces op binnenwateren.

Het TU Delft Solar Boat Team telt 26 studenten, afkomstig van tien verschillende faculteiten. Met het ontwerp van de zonneboten wil het team de maritieme sector inspireren te verduurzamen.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×