Nieuws
0

TU Delft introduceert numerus fixus

Mischa Brendel

De Technische Universiteit Delft (TU Delft) voert het volgende lesjaar een numerus fixus in voor de bacheloropleidingen Bouwkunde en Industrieel Ontwerpen. Naar alle waarschijnlijkheid volgt de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek dit voorbeeld in 2012.

Volgens de TU Delft is de instroombeperkende maatregel nodig om de kwaliteit van het onderwijs van deze opleidingen te kunnen blijven garanderen. Bovendien voorziet de universiteit – mede gebaseerd op ervaringen uit de afgelopen jaren – een toename in het aantal studenten.

 

De gewogen loting biedt 450 plaatsen bij het eerste jaar Bouwkunde en 330 voor Industrieel Ontwerpen. In 2010 was het aantal aanmeldingen voor deze opleidingen 480, respectievelijk 395. ‘We willen studenten niet ontmoedigen, maar wel een goede opleiding blijven aanbieden’, ligt woordvoerder Karen Collet toe. De TU Delft werkt naast de gewogen loting nog aan een systeem van ‘decentrale selectie’, waarbij andere kwaliteiten dan de schoolcijfers van toekomstige studenten worden meegenomen. Collet: ‘Maar hier hebben we nog geen concrete vorm aan gegeven, dus dat kan komend studiejaar nog niet.’

 

De Vereniging voor Studie- en Studentenbelangen (VSSD) betreurt de beslissing van de gewogen loting, maar vindt deze in het licht van de huidige situatie wel begrijpelijk. De belangenvereniging had echter liever gezien dat de TU Delft een machtigingsprocedure voor de aanvang van de studie zou invoeren. Hierbij worden de capaciteiten van toekomstige studenten eveneens getoetst, maar levert de opleiding uitsluitend een niet-bindend advies om de opleiding al dan niet te volgen.

 

De TU Eindhoven laat in een reactie weten dat dergelijke kwesties bij deze universiteit voor dezelfde opleidingen niet spelen. ‘Maar’, zo laat een woordvoerder van de TU/e weten, ‘de eventuele effecten van de numeri fixi in Delft op de instroom in deze opleidingen in Eindhoven kunnen er in principe wel toe leiden dat op termijn ook in Eindhoven maatregelen nodig zijn om de instroom bij deze opleidingen te reguleren.’

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×