Nieuws
0

TU/e ontwikkelt 5G-basisstations

Mischa Brendel

  • 100 keer sneller dan 4G
  • Werkt op 30 GHz

De TU/e geeft leiding aan het internationale onderzoeksproject SILIKA, dat zich bezig zal houden met de ontwikkeling van de antennes benodigd voor de invoering van 5G, de opvolger van het huidige 4G-netwerk voor mobiel dataverkeer. Deze 5G-technologie moet data circa honderd keer sneller transporteren dan zijn voorganger.

5G is in feite een verzamelnaam voor technologieën die nieuwer en sneller dan de 4G-technologieën zijn. ‘We kunnen de huidige 4G-technologieën, die werken in de frequentieband tot zo’n 3 GHz, nog wel verder verbeteren, maar de grote doorbraak die nodig is voor 5G kunnen we alleen realiseren door naar veel hogere frequenties te gaan’, vertelt projectcoördinator prof.dr.ir. Bart Smolders, tevens hoogleraar aan de faculteit electrical engineering bij de TU/e. Het uiteindelijke doel van het vierjarige internationale project is het ontwikkelen van een basisstation met honderd tot duizend afzonderlijke antennes die werken op een frequentie van 30 GHz.

Op hogere frequenties ligt in theorie de limiet van de datasnelheid veel hoger, licht Smolders toe: ‘Lichtgolven werken bij een nog veel hogere frequentie, wat veel hogere snelheden mogelijk maakt voor het versturen van data; denk aan glasvezel. Het probleem is dat je radiogolven gerichter moet versturen bij hogere frequenties.’ Dit verklaart ook de ontwikkeling van een basisstation met meerdere antennes: de huidige basisstations hebben één antenne met veel vermogen, die constant in alle richtingen een signaal uitzendt. Een 5G-basisstation op 30 GHz zal vele antennes bevatten, die gerichte radiogolven in vele richtingen uitzendt. Hierdoor hoeft elk antenne-element maar met een zeer klein vermogen uit te zenden, wat het gebruik van goedkope silicium chips mogelijk maakt.

Het internationale onderzoeksproject ontving ruim € 3 miljoen uit het Europese onderzoeksfonds Horizon 2020, waarmee de onderzoeksgroep twaalf promovendi aanstelt.

Naast de TU/e zijn de Zweedse Chalmers University, de Belgische KU Leuven, TNO, ASTRON, NXP, Ericsson en Orban Microwave Products bij SILIKA betrokken.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten