Nieuws
0

TU/e ontwikkelt zelfherstellende coating

Indra Waardenburg

Onderzoekster Catarina Esteves van de faculteit Scheikundige Technologie van de TU/e en haar collega-onderzoekers hebben een functionele coating ontwikkeld, die zichzelf herstelt nadat deze beschadigd raakt. Volgens de Portugese onderzoekster is het een kwestie van tijd voordat deze coating de nieuwe standaard wordt.

Verschillende producten maken gebruik van coatings die, door moleculaire groepen op het buitenoppervlak, onder andere waterafstotend of antibacterieel zijn. Helaas verliest de coating zijn werking wanneer het buitenoppervlak beschadigd raakt, en de moleculaire groepen hun onderlinge samenhang verliezen.

Om dit probleem te overkomen, ontwikkelden de onderzoekers speciale nanosteeltjes, met functionele chemische groepen aan het uiteinde, die zij vervolgens door de coating mengden. Bij beschadiging van de bovenste laag richten de steeltjes in de laag daaronder zich op. Zo komen de functionele groepen opnieuw op het buitenoppervlak terecht, en wordt hun functie hersteld.

Het automatisch oprichten van de nanosteeltjes komt door gefluoreerde groepen. 'Deze chemische groepen willen in contact blijven met de lucht’, vertelt Esteves.

Een beperking van de nieuwe technologie is wel dat het zelfherstellend vermogen zich beperkt tot ondiepe krassen die niet volledig door de coating heengaan.

De onderzoeksgroep uit Eindhoven ziet tal van mogelijkheden voor de nieuwe technologie. Zo kunnen auto’s bijvoorbeeld blijvend zelfreinigend worden gemaakt met een waterafstotende coating. De waterdruppels die na een regenbui van de auto afrollen nemen het vuil mee en zorgen voor een schone auto.  

Hetzelfde geldt voor mobiele telefoons, contactlenzen, zonnepanelen, glazen gebouwen en vliegtuigen. De coating kan vliegtuigen bovendien zuiniger maken. Esteves: ‘De coating is goed voor de aerodynamica, wat weer van invloed is op het brandstofverbruik.’

De komende zes tot acht jaar werken Esteves en haar collega’s samen met twee grote Nederlandse verffabrikanten, die al sinds het begin betrokken zijn bij het project, aan het productieklaar maken van de coating.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×