Nieuws
0

TU Eindhoven bouwt nieuw hoogspanningslab

Mischa Brendel

De Technische Universiteit Eindhoven is bezig met de constructie van een nieuw hoogspanningslab van de capaciteitsgroep electrical energy systems (EES) in Flux, het nieuwe onderkomen van de faculteiten electrical engineering en technische natuurkunde. Het nieuwe lab zal het huidige hoogspanningslab in Corona vervangen en wordt eind dit jaar opgeleverd.

‘Het lab in Corona stamt uit de jaren zeventig’, vertelt dr.ing. Guus Pemen, universitair hoofddocent van de faculteit electrical engineering. ‘Het is toentertijd ontworpen voor klassiek hoogspanningsonderzoek, maar is langzamerhand veranderd in een flexibel, multidisciplinair laboratorium.’

Het nieuwe lab is net als zijn voorganger een kooi van Faraday, die niet alleen alle ongewenste elektromagnetische straling buitenhoudt, maar ook de elektromagnetische straling die in het lab wordt opgewekt, binnenhoudt.

Om dit te bewerkstelligen, heeft het lab roestvrijstalen wanden van 4 mm dikte en zijn de hoeken naadloos afgewerkt. De deuren, die naadloos sluiten, bevatten speciale contactveren voor optimale elektrische geleiding. Via kleine, metalen buizen, geordend in honingraatstructuren, kan de ruimte wel geventileerd worden, maar kan er geen elektrische straling in of uit de ruimte ontsnappen. ‘Dat komt omdat we de metalen buisjes precies de goede lengte hebben gegeven in relatie tot de golflengtes die we tegen willen houden’, licht Pemen toe.

Het 8 m hoge lab met een vloeroppervlak van 250 m2 bevat op diverse plaatsen aansluitingen voor elektra, stikstof, argon, water, perslucht en afzuigingen, zodat de ruimte modulair en flexibel is in te richten. Kabels en leidingen lopen via zogenoemde filterkasten om het lekken van elektromagnetische straling te voorkomen. De meetapparatuur en computers die zich in het lab zelf bevinden, staan weer in aparte kooien van Faraday.

Omdat ook het geïoniseerde gas in gewone tl-buizen hinder ondervindt van de elektromagnetische straling die in het lab wordt opgewekt, hangen er speciale hogedruk­­-
gasontladingslampen. Bovendien geven tl-buizen zelf ook elektromagnetische straling af, wat de metingen in het lab zou kunnen beïnvloeden.

EES zal zich met name op drie onderzoeksgebieden richten: smart grids en slimme kabels, disturbance free design (kwetsbaarheden en verstoringen van grote, complexe systemen) en pulsed power technologie (elektropulsen van nanoseconden of minder met vermogens van gigawatts of meer).

Onderwerp:
EnergieICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×