Nieuws
0

Tweakers.net ontleedt de ssd

Erwin Boutsma

Computerknutselaars zullen je allemaal hetzelfde zeggen als je vraagt wat de slimste update is voor een oude computer: zet er een ssd in! Tweakers legt uit waarom.

De solid state disk – zeg maar een heel groot geheugenkaartje – heeft de laatste jaren steeds meer voet aan de grond gekregen. Technologiewebsite Tweakers.net zet in een lang en informatief artikel uiteen waarom de ssd aan zo’n opmars bezig is.

De voordelen zijn evident: de ssd is zuiniger, stiller, schokbestendiger en vooral veel sneller dan een harde schijf. De hoge prijs per gigabyte, die na jaren van daling wat lijkt af te vlakken, speelt minder een rol als je de ssd alleen gebruikt als kleine opstartschijf en een NAS of de cloud gebruikt voor opslag.


Het artikel op Tweakers.net gaat stevig de diepte in en vraagt flink wat doorzettingsvermogen van de niet als elektrotechnicus of natuurkundige opgeleide lezer, maar is bijzonder informatief. Het legt uit waarom schaalverkleining bij geheugenchips lastiger is dan bij rekenchips, en hoe technici hun toevlucht nemen tot 3d-structuren om de informatiedichtheid te vergroten. En hoe we de rol van de controller niet mogen onderschatten: een slim stukje hardware (met firmware) die de informatie in de complexe nanostructuren schrijft, uitleest en hun beschadigingen bijhoudt.

Er zit nog wat rek in de ssd-technologie, maar voor een echt grote stap moeten we kijken naar nieuwe technologieën als phase change memory of resistive ram. Welke het wordt zal de toekomst uitwijzen.

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×