Nieuws
0

Twee miljard kostende pilotinstallatie voor Desertec

Mischa Brendel

Het titanenproject Desertec krijgt een pilotinstallatie in Marokko. Dit meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung naar aanleiding van een interview met projectleider Ernst Rauch.

Desertec is in 2009 opgezet door een consortium van banken, (energie)bedrijven en verzekeringsmaatschappijen (onder andere Deutsche Bank, Eon, RWE en Siemens) en voorziet in de aanleg van reusachtige zonneparken, windparken en zonthermische centrales in het noorden van Afrika. Omdat dit gebied net als Zuid-Spanje (zie foto) veel zonrijker is dan het grootste gedeelte van Europa, kan hier veel meer zonne-energie worden gewonnen.

Een twintigtal hoogspanningsgelijkstroom­kabels moeten de hiermee opgewekte elektriciteit vanuit Afrika naar Europa transporteren. Volgens de initiatiefnemers moet het project rond 2050 kunnen voorzien in vijftien procent van de huidige Europese elektriciteitsbehoefte.

Het plan met een prijskaartje van in totaal 400 miljard euro (350 miljard euro voor de aanleg van de diverse energieparken, 50 miljard euro voor de aanleg van de benodigde infrastructuur) lijkt erg ambitieus, maar volgens de Süddeutsche Zeitung werkt Desertec momenteel aan de realisatie van een zonnecentrale met een vermogen van 500 MW in Marokko. De bouw van het twee miljard kostende pilotproject moet in 2012 van start gaan. Dat is drie jaar vlugger dan eerder werd aangenomen. De installatie neemt in totaal circa twaalf vierkante kilometer in beslag.

De eerste fase van het project kost zo’n zeshonderd miljoen euro en levert een vermogen op van 150 MW, dat zowel voor lokaal gebruik als voor export naar Europa is bedoeld. Naar verwachting zal de eerste elektriciteit tussen 2014 en 2016 worden geleverd.

Onderwerp:
ElektrotechniekEnergieMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×