Nieuws
0

Twee millennia overbruggend boek

Benno Boeters

Op 16 maart organiseert de Bruggenstichting de Bruggendag 2017 bij Rijkswaterstaat in Utrecht. En afgelopen najaar bracht deze stichting, samen met Bouwen met Staal, het boek De Canon van de Nederlandse Brug uit.

‘2000 jaar brughistorie’, luidt de subtitel. En dus begint het, zoals een serieus overzichtswerk betaamt, bij de Romeinen. Langs de limes (grens) bouwden de Romeinen bruggen met houten funderingspalen, houten balken en natuur- en stortsteen. Zoals in de steden Utrecht en Maastricht (tricht = trajectum = oversteekplaats).

Pas meer dan een millennium later durfden de burgers van Kampen het aan een brug over een grote rivier aan te leggen, over de IJssel. In hout, en op een plaats waar de rivier het smalst – en dus de stroomsnelheid groot was. IJsgang en wegspoelende grond bij de brugpalen richtten grote schade aan. Maar de constructeurs leerden van de tegenslagen en daardoor werden de constructies voortdurend robuuster en slimmer.

De Canon streeft naar volledigheid en geeft voorbeelden van elk type brug in Nederland (en een paar in Nederlands Indië/Indonesië en Suriname). Dat doet het boek met een overdaad aan foto’s en illustraties. Voor de echte bruggen-aficionados die nóg meer willen weten is er dus de Bruggendag. Deelnemers kunnen dan het boek mee naar huis nemen.

De Canon van de Nederlandse Brug

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×