Mischa Brendel
‘Wanneer iemand vijftig jaar wordt, proberen we dat te maskeren met poppen en versieringen.’
Met deze woorden opende rector magnificus prof.dr. Ed Brinksma de academische plechtigheid omtrent de vijftigste Dies Natalis van de Universiteit Twente. ‘Maar voor een universiteit is het misschien helemaal niet zo lang’. Brinksma wees erop dat vijftig jaar ook een prachtige leeftijd is: ‘Wijs genoeg, maar jong genoeg’, aldus de rector magnificus.
Ook koningin Beatrix mocht bij deze viering niet ontbreken en trad hierbij in de voetsporen van haar moeder die aanwezig was bij de opening van de toenmalige Technische Hogeschool (TH) Twente 47 jaar eerder (na de officiële oprichting duurde het nog enkele jaren voordat de tegenwoordige Universiteit Twente haar deuren kon openen). Die hogeschool was het gevolg van de in de jaren vijftig van de vorige eeuw groeiende vrees dat er in ons land wel eens zo’n vraag naar gespecialiseerde technici kon ontstaan dat de TH Delft alleen niet meer aan deze vraag kon voldoen. Er moest een tweede TH komen, ditmaal niet in het Westen. Al vlug ontstond er een meningsverschil over de locatie van deze TH waarbij Eindhoven, mede dankzij een financiële bijdrage van Philips, op 15 juni 1956 aan het langste eind trok.
Maar al snel bleek ook een tweede TH niet voldoende en opnieuw brak er een discussie los over de locatie van een nieuwe TH, waarbij de eindstrijd plaatsvond tussen Zwolle, Deventer en de dubbelstad Hengelo-Enschede.
De uitkomst van deze strijd is bekend: op 1 december 1961 ging de Tweede Kamer akkoord met de oprichting van de derde technische hogeschool van ons land in Enschede op het landgoed Drienerlo. Er werd begonnen met de bouw van een campusuniversiteit – de eerste van Nederland – die in 1964 haar deuren opende. Vanaf de oprichting waren technische en maatschappijwetenschappen met elkaar verweven, iets waarin de Technische Hogeschool Twente zich van de andere twee TH’s onderscheidde. Pas in 1986 veranderde de naam in Universiteit Twente.
De vijftigste verjaardag was niet alleen een moment van terugblikken, maar ook één van vooruitkijken: de sprekers stonden uitgebreid stil bij de oprichting van het Center for Medical Imaging North East Netherlands (CMINEN), een grootschalige samenwerking tussen onder meer de Universiteit Twente, het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en Siemens Nederland. Deze partijen gaan samenwerken met ondernemers om medische beeldvormende technieken te onderzoeken en te ontwikkelen. Als extraatje werden de aanwezigen in het Wilminktheater te Enschede, waar de viering plaatsvond, getrakteerd op een imposante lasershow over het CMINEN.
Prof.dr. Clemens van Blitterswijk hield dit jaar de diesrede, waarin hij vooral inging op de steeds grotere rol die geneeskunde en biologie spelen bij de universiteit, gezien zijn achtergrond als celbioloog niet zo verwonderlijk.
Zoals gebruikelijk werden ook enkele eredoctoraten uitgereikt aan mensen die een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan de wetenschap. De twee opvallendste ontvangers van een eredoctoraat dit jaar waren de Amerikanen Jamie Hyneman en Adam Savage (waarvan alleen de laatste aanwezig was), bekend van het televisieprogramma ‘Mythbusters’ op Discovery Channel. Zij ontvingen een eredoctoraat vanwege hun bijdrage aan de popularisering van de wetenschap.
Na vijftig jaar heeft de UT een indrukwekkende stempel op de samenleving gezet. Niet alleen op regionaal, maar ook op nationaal niveau. De universiteit heeft meer dan 750 spin-offs voortgebracht en volgens de rector magnificus meer dan 7.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen gegenereerd. En als het aan Brinksma ligt, dan blijft de UT zo doorgaan. Hij haalde om dit te benadrukken de woorden van de Amerikaanse president Abraham Lincoln aan: ‘The best way to predict the future is to create it!’