Nieuws
0

Vernufteling 2018 voor innovatieve bouw

Mischa Brendel

Koninklijke NLingenieurs heeft op 22 januari de winnaars van De Vernufteling 2018 bekendgemaakt.

De branchevereniging van advies- en ingenieursbureaus reikt De Vernufteling jaarlijks uit aan een project van een Nederlands ingenieursbureau, waarbij er zowel een publieksprijs als een jurywinnaar bekend worden gemaakt.

De winnaar van de publieksprijs van dit jaar is het project Provinciale weg naar duurzaamheid van Tauw. Opdrachtgever Provincie Zuid-Holland had als doelstelling dat deze weg op zijn minst CO2-neutraal moest zijn, maar liefst nog beter. Volgens Patrick Morren, adviseur van Tauw, heeft het ingenieursbureau een goed resultaat geleverd: ‘De N470 is voorzien van zonnepanelen in het geluidsscherm, een batterij voor energieopslag, slimme wegverlichting en andere CO2-besparende maatregelen.’ Er dongen vijf inzendingen mee naar de publieksprijs van 2018; andere kandidaten waren een geluidsoverlast metende paal van Antea Group, een label voor wateroverlast van Royal HaskoningDHV, een virtuele vuurvoorspeller van Witteveen+Bos en Maaswater houdt school op temperatuur van Nelissen Ingenieursbureau.

Die laatste partij won wel de juryprijs voor De Vernufteling, waarbij de naam van het project al aangeeft waar het om draait. Een Maaswaterwarmtepomp levert hierbij een energiebesparing op van 30 tot 40 % ten opzichte van een gewone luchtwarmtepomp. Voor deze prijs dongen ook het wateroverlastlabel van Royal HaskoningDHV en de N470 van Tauw mee.

De prijsuitreiking vond plaats in de Malietoren in Den Haag. Jacolien Eijer, directeur van Koninklijke NLingenieurs zei hierover: ‘Over al deze projecten kun je je blijven verwonderen omdat ze in eenvoud effectief zijn, een oplossing bieden en opschaalbaar zijn. En daarom bieden wij als branchevereniging deze projecten via De Vernufteling een podium.’

Onderwerp:
EnergieICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×