Nieuws
0

Vijf EU-lidstaten willen beter toezicht op bio fuels

redactie

België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland willen een beter Europees geregeld toezicht op de inzet van bio fuels. Nu de markt groeit en een eerste geval van grensoverschrijdende fraude is opgespoord, is toezicht en een betere handhaving noodzakelijk om de duurzaamheid van biobrandstof te borgen.

Al het vervoer moet binnen de EU in 2050 emissievrij zijn. In de komende decennia zijn biobrandstoffen hard nodig om de Europese klimaatafspraken na te komen en de omslag naar volledig emissieloos zwaar wegvervoer, binnenvaart, luchtvaart, zeevaart en personenvervoer te kunnen maken. Voorwaarde is dat de duurzaamheid gegarandeerd is. Daar is naast privaat toezicht ook goed publiek toezicht voor nodig. De productieketen van biobrandstof is internationaal, dus moet het toezicht daarop ingericht zijn. Eerder werd grensoverschrijdende fraude opgespoord vanuit Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk.

De coalitie bestaat uit vijf landen waarin samen het merendeel van de Europese biobrandstof wordt geproduceerd. De totstandkoming ervan is een initiatief van Nederland. “De markt groeit, dus moet het toezicht meegroeien”, zegt staatssecretaris Van Veldhoven (I&W). Grensoverschrijdend toezicht is volgens haar niet alleen belangrijk voor het klimaat, maar ook voor de investeringszekerheid van bedrijven in de sector. 

De vijf landen roepen  eurocomissarissen Frans Timmermans (Klimaat) en Kadri Simson (Energie) op om Europese wetgeving aan te passen, zodat de lidstaten een stevigere basis hebben om privaat én publiek toezicht op de biobrandstofketen te verbeteren. Ook vinden zij dat de Europese Commissie meer werk moet maken van de ontwikkeling van een Europese database om zoveel mogelijk transparantie in de keten te realiseren.

De productieketen van biobrandstof is verspreid over verschillende landen. Ook op nationaal niveau kunnen landen stappen zetten om fraude te voorkomen. Zo stemt de Tweede Kamer op 25 mei over een wetsvoorstel van Van Veldhoven om het nationaal publiek toezicht op biobrandstoffen te versterken.

Onderwerp:
DuurzaamheidEnergieMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×