Nieuws
0

Virtuele agenten versnellen doorloop Rotterdamse haven

Henk Klomp

Vorige week schonk Melanie Schultz 300.000 euro aan het project Batman, een intelligenter planningssysteem voor de binnenvaart. Terminals zoals CTT en de eerste binnenschepen laten de computer voor zich onderhandelen over laad- en losschema’s.

In Batman, het zogeheten Barge Terminal Multi Agent Network, is er geen centrale regie, maar ontstaat er desondanks een effectievere doorstroming. Het principe is afgekeken van de mierenkolonie, waarin elke mier simpele regels volgt, maar de kolonie toch efficiënt voedsel verzamelt en nesten bouwt. Ieder schip en iedere reder krijgt zijn eigen software die in zijn belang voor hem onderhandelt. Daarbij verlopen de onderhandelingen over tijd, lading en kosten van laden en lossen hetzelfde als nu, als een vraag- en antwoordspel tussen de terminal en schipper over lading, tijden en kosten.

Uit serious games met professionele planners en operatoren is gebleken dat de onderhandelende virtuele agenten vanzelf zorgen voor een distributie met kortere wachttijden. ‘Er is al veel onderzoek op labschaal gedaan, maar wij gaan het nu in de praktijk toepassen’, zegt projectleider Jos van Hillegersberg van de Universiteit van Twente. ‘Dat is uniek.’

In de huidige Rotterdamse haven moet een containerschip vaak zeven tot tien terminals af voordat hij zijn lading heeft verzameld. Wachttijden bij de terminals kunnen wel oplopen van zes tot veertig uur. Terwijl de haven en de overheid meer van de goederenstroom uit de Rotterdamse haven vanwege de fileproblemen wil verplaatsen van weg naar binnenvaart, kiezen klanten door de wachttijden juist steeds vaker voor de vrachtwagen.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten