Nieuws
0

VMI: r&d en productie onder één dak

In samenwerking met VMI

De Nederlandse machineproducent VMI GROUP heeft momenteel zo’n 900 patenten, waarvan een deel nog in aanvraag is.

Het bedrijf bevindt zich technologisch in de voorhoede, is wereldwijd marktleider in de productie van bandenbouwmachines en vraagt meer dan twaalf octrooien per jaar aan. Er is dus veel werk op de patentafdeling.

VMI heeft een, voor Nederlandse begrippen, grote r&d-afdeling met meer dan 150 r&d-engineers. Op deze r&d-afdeling worden door de engineers doorlopend vele uitvindingen gedaan. Om haar koppositie te behouden, investeert VMI jaarlijks relatief veel van haar omzet in r&d. Er wordt aan omvangrijke r&d-projecten gewerkt, waarvoor in toenemende mate zoekopdrachten naar patenten en octrooiaanvragen worden gedaan.

De uitvindingen gaan door een trechter en leiden jaarlijks tot een flinke stapel octrooi­aanvragen. Die octrooiaanvragen worden geschreven door een extern octrooigemachtigd kantoor. Tevens worden de octrooien van concurrenten in het vakgebied gemonitord.

’Op dit moment zijn we achter de schermen met een groot r&d-project bezig’, vertelt patentingenieur Fleur Arnold. ‘Een deel daarvan is nog geheim, maar er zijn al veel octrooiaanvragen voor gedaan. Ondertussen testen we op de werkvloer al de nieuwe prototypes terwijl deze octrooien nog in aanvraag zijn.’

Arnold is erg te spreken over haar werkzaamheden op het hoofdkantoor in Epe, waar ruim 900 mensen werken. ’Ik denk dat er in Nederland weinig bedrijven van deze omvang zijn, die zowel hun productielocatie als hun r&d -locatie onder één dak hebben. Dat vind ik bijzonder aan VMI. Ik kan hier met een octrooi in mijn hand naar een machine lopen en kijken hoe het er in het echt uitziet, of direct een van de uitvinders om uitleg vragen.’

Daarnaast vragen de patentrechtszaken ook veel tijd. ‘In China zijn copycats actief’, licht Arnold toe. ‘China heeft weliswaar een octrooisysteem, maar dit weerhoudt sommige bedrijven niet van het kopiëren van geoctrooieerde techniek. Er is momenteel een aantal patentrechtszaken in China.’ Als patent­ingenieur heeft Arnold een actieve rol in deze rechtszaken.

Met wereldwijd ruim 1.400 medewerkers en acht ves­tigingen is VMI koploper in de productie van machines voor de rubber banden- en blikindustrie. Naast een patentcoördinator is VMI op zoek naar ingenieurs voor de verschillende r&d-afdelingen.

Kijk hier voor vacatures.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×