Nieuws
0

Volautomatische parkeertoren

Mischa Brendel

Om de parkeerkrapte in grote steden tegen te gaan, ontwikkelden Jantinus Kappe en zijn zoon Arnaud een volautomatisch parkeersysteem dat auto’s handig ‘stapelt’.

Startup KEAPS (Kappe Easy Automatic Parking System) uit Havelte ontstond als idee nadat Kappe senior een slechte ervaring in een parkeergarage in Utrecht had, waarbij zijn tas uit zijn auto was gestolen: in een gewone parkeergarage kan iedereen gemakkelijk naar binnen en naar buiten lopen.

Bij het systeem van KEAPS is dat niet meer mogelijk: een automobilist rijdt zijn wagen naar de ingang en verlaat dan het voertuig. De wagen wordt dan volautomatisch weggezet in een toren.

De volautomatische parkeergarage bestaat uit een speciale liftboom, met daaromheen aan elke zijde twee parkeerboxen, zodat er op elke verdieping plek is voor acht auto’s. De parkeertoren kan tot 30 m hoog worden, waarmee deze ruimte biedt aan 86 auto’s op een oppervlakte van 180 m2.

Het parkeersysteem maakt gebruik van bestaande technieken; alleen de liftboom is gepatenteerd. Deze beweegt zowel verticaal als horizontaal en kan over de horizontale as volledig roteren. Hierdoor levert het systeem auto’s die weer opgehaald worden ook weer met de neus naar voren af.

Het systeem is modulair en dus gemakkelijk uit te breiden. Momenteel werkt KEAPS samen met Hogeschool Windesheim in Zwolle aan de wachttijdbeleving van automobilisten; het ‘ophalen’ van de auto duurt zo’n vijf minuten en dat geeft automobilisten doorgaans een onprettig gevoel.

KEAPS zoekt nog naar klanten voor het systeem, al hebben zich al wel geïnteresseerden gemeld.

 

 

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×