Nieuws
0

Voor leek én professional

Mischa Brendel

Het lijkt misschien wat kinderachtig om een serieus boek over elektriciteit in Nederland voor een aanzienlijk deel te vullen met stripverhalen.

Het blijkt echter een slimme zet van de auteurs van STROOM – de wereld achter het stop­contact; de stripverhalen dubbelen op handige wijze als een infographic voor bijvoorbeeld een transformatorhuisje.

STROOM is bedoeld voor een breed publiek, maar dat betekent zeker niet dat specialisten het links moeten laten liggen. Want meer nog dan een boek over de werking en ontwikkeling van het Nederlandse elektriciteitsnet, is het een geschiedenisboek. Nederland maakte in 1811, als onderdeel van een theatervoorstelling nota bene, kennis met elektriciteit. Maar hoe ontwikkelde het zich van kermisattractie tot offshore windparken? STROOM zet dat eerste gedeelte heel fraai uiteen en schuwt daarbij zelfs de fundamentele natuurkunde niet. Het kan hierbij niet tippen aan een natuurkundig lesboek, maar deze uitleg biedt zeker meerwaarde.

Dankzij de vele fraaie foto’s en de boeiende schrijfstijl, is het een erg prettig boek om te lezen. Voeg daarbij, naast het gedetailleerde geschiedenisverhaal, enkele interessante hoofdstukken over de (mogelijke) toekomst van het Nederlandse elektriciteitsnet (groene stroom, handel in stroom, decentrale opwekking) en je hebt een boek dat zowel voor de geïnteresseerde leek als de professional een welkome additie aan de boekenverzameling is.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×