Mischa Brendel
Het Radboudumc gaat slimme software koppelen aan het monitoren van vijf vitale functies bij patiënten. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld longembolieën en bloedvergiftigingen vroegtijdig worden gesignaleerd.
Het betreft patiënten van de afdelingen Heelkunde en Interne Geneeskunde in het Radboudumc. In plaats van een aantal keer per dag meten van de vitale functies, registreert een klein kastje aan de pols van de patiënt deze vijf functies continu. Het gaat daarbij om de bloeddruk, temperatuur, ademhalingsfrequentie, zuurstofopname en het hartritme van de patiënt. Hierdoor kan de trend in deze vitale functies vastgelegd worden, wat de artsen en verpleegkundigen doorgaans waardevollere informatie oplevert dan enkele momentopnames. Bij een zich ontwikkelende bloedvergiftiging bijvoorbeeld lopen hartslag en temperatuur op en daalt de bloeddruk. Bij slechts enkele metingen per dag is deze trend veel moeilijker vast te stellen dan bij de continue metingen van het kastje met voorspellende software.
Internist dr. Bas Bredie en prof.dr. Harry van Goor, chirurg en hoogleraar chirurgieonderwijs op de afdeling Heelkunde, zijn de initiators van het onderzoek. Zij willen het systeem onder meer nog specifieker maken, zodat dit nog beter kan voorspellen wanneer een patiënt risico loopt op een ernstige aandoening.