Nieuws
0

Waterbesparende kassen in Midden-Oosten

Thomas van de Sandt

  • WUR helpt bij twee onderzoekscentra
  • Abu Dhabi en Riyad

Wageningen UR Glastuinbouw is betrokken bij twee gloednieuwe onderzoekscentra voor waterbesparende glastuinbouw in het Midden-Oosten. Bij de faciliteit in Abu Dhabi groeien inmiddels de eerste tomaten en komkommers en zijn de metingen in volle gang; het onderzoekscentrum in Riyad (Saoedi-Arabië) is bijna af.

‘Landen in het Midden-Oosten hebben hun eigen programma’s opgezet om hun voedselveiligheid zeker te stellen’, vertelt WUR-onderzoeker Jouke Campen vanuit Abu Dhabi. ‘Onderdeel daarvan is glastuinbouw, maar daarvoor is veel water nodig en dat is in die gebieden juist erg schaars. Daarom zijn wij gevraagd om daar onderzoek te doen naar waterbesparende methoden.’

Die waterbesparingen zijn nodig bij de teelt zelf en bij de koeling van de kas. Bij de teelt kijken de onderzoekers naar het kweken op substraten als glas- of steenwol, waarbij veel minder water nodig is dan bij kweken in de grond. Een extra mogelijkheid is het kweken op goten en vervolgens het drainwater opnieuw te gebruiken.

Een grotere waterbesparing is echter mogelijk bij de koeling. Dat gebeurt nu nog door de lucht te bevochtigen, deze in de kas te laten verdampen en vervolgens de vochtige lucht af te voeren. ‘Wij kijken onder andere of je dit systeem op basis van verdampingswarmte kunt vervangen door mechanische koeling, met airconditioning. Dat kost wel weer meer energie, dus we kijken ook hoe je dit kunt combineren met zonnepanelen. Ook meten we nauwkeurig wat voor invloed dit heeft op de productie, waarbij we in deze kassen ook CO2 doseren.’

Een andere optie is voorkomen dat warmte binnenkomt met behulp van kasdekken die het licht diffuus maken, of specifieke golflengtes uit het zonlicht filteren die niet nodig zijn voor groei. ‘Dat laatste doen we hier niet, maar gaan we wellicht wel doen in Saoedi-Arabië’, aldus Campen.

 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×