Nieuws
0

Waterinnovatieprijs 2017 uitgereikt

Indra Waardenburg

Op 27 november jongstleden werd in de rijtuigenloods in Amersfoort de Waterinnovatieprijs 2017 uitgereikt.

In de categorie waterveiligheid wonnen Fugro, Deltares en Waterschap Aa en Maas. De samenwerkingspartners ontwikkelden een innovatieve bodemonderzoekstechniek voor dijkverbetering.

De categorie schoon water, waarin ook the Great Bubble Barrier (zie pagina 6-7) genomineerd was, werd gewonnen door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN. Met het project GE(O)ZOND Water richten zij zich op het sluiten van de waterketen door microverontreinigingen te verwijderen uit het effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties.

De Multiflexmeter won in de categorie voldoende water. Dit kleine modulaire apparaat meet continu en online het waterpeil en is een initiatief van Jan van Kranenburg en Jos Goossen van Waterschap Scheldestromen. Op zoek naar een manier om de waterstanden digitaal te meten, verdiepten ze zich in bestaande elektronica. Via eBay bestelden ze voor enkele euro’s aan microcontroller-chips. ‘Vervolgens zijn ze gaan bouwen aan een eerste prototype dat voldeed aan onze wensen’, aldus waterschapbestuurder Gert van Kralingen in een nieuwsbericht op de website. Naast het waterpeil wordt ook gewerkt aan het meten van zoutgehalte, stroomsnelheid, doorzicht, slibaanwas en algenconcentratie.

De categorie energie en waterschappen werd gewonnen door EQA-Projects met hun EQA-Box Plug & Play, een waterkrachtinstallatie die overal te plaatsen is.

De winnaars ontvangen een glaskunstwerk van kunstenaar Gert Bullée en krijgen de mogelijkheid om een negen maanden durend versnellingstraject in te gaan om hun idee of product verder uit te werken.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×