Nieuws
0

Weinig techniek in de Troonrede

Mark van Baal

Koning Willem-Alexander noemde de werkloosheid en het economisch herstel het ‘grootste zorgpunt’ en de ‘allerhoogste prioriteit’ van de regering.

Maar voor de goede luisteraar besteedde Willem-Alexander ook een aantal keer aandacht aan techniek in de Troonrede.

Het bestrijden van werkloosheid als allerhoogste prioriteit uitte zich bijvoorbeeld in een ‘verruiming van de mogelijkheden om een kansrijke technische opleiding te volgen met behoud van een WW-uitkering’. Het verlaagde btw-tarief in de bouw wordt gecontinueerd tot 1 juli. Verder noemde de koning het nieuwe Deltaplan, dat de Nederlandse watersector een impuls moet geven, expliciet. 

De begroting van OC&W stijgt van € 32 in 2014 naar € 33 miljard euro volgend jaar, wat neerkomt op 13 % van de totale rijksbegroting van € 260 miljard. Ter nuancering: in 2010 kreeg OC&W nog € 36,5 miljard.

Het miljard dat wordt vrijgespeeld door de studiebeurzen te vervangen door leningen is geen bezuinigingsmaatregel, maar wordt geïnvesteerd in het hoger onderwijs, onder andere in meer contacturen, intensievere begeleiding en het bevorderen van excellentie. Vakmanschap moet weer centraal komen te staan in het beroepsonderwijs.

Opvallende afwezige in de Troonrede was het Energieakkoord. Energie komt pas aan bod bij een korte passage over de Europese Unie, die in de ogen van de regering moet zorgen voor een goed werkende Europese energiemarkt. De nieuwe Europese Commissie zal bovendien het energie- en klimaatbeleid moeten oppakken.

Als aanjager van innovatie noemde koning Willem-Alexander het instellen van een zogenoemd ‘toekomstfonds’, dat kredieten aan innovatieve mkb’ers moet gaan verlenen. De rendementen van dit fonds moeten beschikbaar komen voor fundamenteel en toegepast onderzoek.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×